Kéknyelv betegség: átmenetileg elmúlt a veszély

agrarszektor.hu
Magyarország teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot a kéknyelv betegség kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A december elejétől életbe lépett intézkedés lehetővé teszi, hogy a továbbtartásra szánt, kéknyelv betegségre fogékony állatokat előzetes védőoltás nélkül szállítsák Magyarország területéről az alacsonyabb kockázatú, vagy betegségtől mentes területekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt december 4-étől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Magyarország teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot - tartalmazza a NÉBIH közleménye. Ennek megfelelően ismét lehetővé vált a kéknyelvre fogékony, továbbtartásra szánt állatok előzetes védőoltás nélküli kiszállítása Magyarországról az alacsonyabb kockázatú, illetve a betegségtől mentes területekre. A szezonális vektormentes időszak kezdetét a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozták meg.  

Az Európai Unión belüli kiszállításnáltovábbra is az 1266/2007/EK rendelet előírásait szükséges alkalmazni. A rendelkezéseknek megfelelően, a kórokozóátvivő-mentes időszak kezdetét követő 14 nap után a virológiai (PCR) vizsgálat negatív eredménye, míg 28 nap után már a szerológiai vizsgálat negatív eredménye is elegendő a szállításhoz.

Az úgynevezett harmadik országokba irányuló exportnál a célország és Magyarország által jóváhagyott, érvényes exportbizonyítványokban foglalt feltételek az irányadók.

Az állatok szállításának részletes feltételeiről minden esetben a megyei kormányhivatalok vagy a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szervezeti egységei adnak felvilágosítást - közölte a NÉBIH.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?