Kétmilliárdos malomberuházás Gyermelyen - Orbán: a cégcsoport igazi sikertörténetet tudhat magáénak (sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
Az élelmiszerbiztonság mellett a teljes élelmiszeripari vertikum utolsó lépését is jelenti majd az a malom, amelynek alapkövét tegnap helyezték el ünnepélyes keretek között Gyermelyen. Az új létesítmény révén a Gyermelyi Vállalatcsoport hazai forrásból biztosíthatja durumliszt-szükségletét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mintegy 2 milliárdos beruházásnak köszönhetően a lágybúza és a tojás mellett a Gyermelyi tésztához felhasznált durumbúza is kizárólag hazai, vállalaton belüli forrásból származik majd. Ennek révén a Gyermelyi termékek a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken mennek keresztül.


Magyar tulajdonosok, exportképes termék

Az eseményen Tóth Béla a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke rövid előadást tartott a cég történetéről, hangsúlyozva, a részvénytársasággá válása után is az egykori szövetkezeti tagok és leszármazottaik tulajdonában van. A vállalat amellett, hogy évente egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá az ország költségvetéséhez, éves eredményéből 10-15 százalékot fordít osztalékra, a többit beruházásra forgatja vissza. Ennek eredményeképp a cégcsoport mára korszerű takarmányelőállítással, csirkeneveléssel, tojástermeléssel, malmászattal és tésztagyártással foglalkozik. Ez utóbbival az exportpiacokon már a jóval nagyobb olasz gyártókkal versenyez.


Építkezés lépésről lépésre

"A Gyermelyi több évtizedes története a legjobb cáfolata annak, hogy a magyarok nem képesek az osztrákokhoz és a németekhez képest szisztematikusan, lépésről lépésre építkezni" - jelentette ki Orbán Viktor a cég csütörtökön megtartott alapkőletételi ünnepségén. A miniszterelnök hozzátette: a mezőgazdaság a szövetkezeti struktúrából vállalati formába való átalakulására sok kudarcos példát lehetne említeni, ám a Gyermelyi esete igazi sikertörténet. 

Orbán kijelentette: "minden alapkőletétel a magyar gazdaság ünnepnapja, ám egy malom építése azt jelzi, hogy a világ mintha újra kezdene a jó irányba fordulni. Azt üzeni, hogy van értelme az erőfeszítéseknek, és lehetséges a tisztességes megélhetés." 

A miniszterelnök emlékeztetett rá: a XIX. század második felében a malomipar a gazdaság húzóágazata volt, hazánk akkoriban malomipari nagyhatalomnak számított. A privatizáció kudarcai után azonban ma újra jó okunk van bízni abban, hogy az önfeladás korszaka véget ért. Orbán Viktor végezetül gratulált a Gyermelyi Vállalatcsoportnak, amely szavai szerint már eddig is büszkeségre adott okot azzal, hogy az alapanyag-termeléstől a késztermék értékesítéséig minden munkafolyamatot ellát, amely európai mércével mérve is tiszteletreméltó teljesítmény. A miniszterelnök ezen a ponton megjegyezte: figyelemreméltó az is, hogy a cégcsoport évente 20 millió forintnyi termékadományt juttat el a rászorulókhoz.


A magyar búza önmagában is hozzáadott érték

Az eseményen felszólalt Bedő Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Központjának főigazgatója is, aki szerint a Gyermelyi modellben az integráció révén egy teljes agrár-élelmiszeripari vertikum jött létre. Az MTA Martonvásári Kutató Intézetével 20 éve szoros együttműködésben állítják elő a búza vetőmagot, amelyet a gyermelyieknek adnak termesztésre. A Gyermelyi tésztához felhasznált búza nem tömegtermék, mint az ukrán, francia, vagy angol termés, hanem versenyképes, minőségi búza - hangsúlyozta Bedő, majd hozzátette: az egész vertikum hátterében az a szemlélet áll, amely már a magyar búzát is kiemelkedő hozzáadott értéknek tekinti.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?