Kevesebb brazil csirke fogja nyomni a piacot

agrarszektor.hu
Nem volt jó évük tavaly a brazil csirkéseknek, ami 2019-re is rányomja a bélyegét. Az előrejelzések szerint a csirkehús nemzetközi piacán nehézségekkel küzdő brazilok idén kevesebb brojlert fognak előállítani, és új piacok felé is nyitnak, miután Európa és Szaúd-Arábia túl "finnyásnak" bizonyult.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly a brazil csirkehústermelők számos nem várt nehézséggel szembesültek. A tehergépkocsi-vezetők sztrájkja megbénította a baromfi- és sertés-szállításokat, 1 milliárd dolláros kárt okozva az országnak, ehhez jött még Kína (antidömping vámok), az Európai Unió és Szaúd-Arábia exportkorlátozása (minőségi kifogások). A csirkehús exportmennyisége bő 4 millió tonnát tett ki, ami 5,2 százalékkal múlta alul a 2017. évi eredményt. A termelési költségek 70 százalékát kitevő takarmányozás is drágult, illetve drágulhat idén is. 2018-ban a csirkehús-előállítás költsége 15 százalékkal emelkedett, ebből 3 százalékkal részesült  a naposcsibe árának növekedése, a többi a gabonafélék és a szójabab drágulására vezethető vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET
A brazil csirkehústermelés 2019-ben a korábbi 13,9-ről 13,6 millió tonnára csökkenhet az USDA előrejelzése szerint. Ugyanakkor a 2019-ben becsült 2,5 százalékos gazdasági növekedés és a stabil, 4 százalékos inflációs ráta valószínűleg javítja a fogyasztói jövedelmet, ami a csirkehús belföldi keresletének fellendülését hozhatja. A baromfihús belföldi ára ráadásul nagyon versenyképes is a bőséges kínálat miatt. Emellett a takarmányköltségek 2019-ben várhatóan kevesbé fognak növekedni, mint tavaly.

Brazília idén új kereskedelmi partnereket keres Dél-Korea, Chile és Mexikó területén, és Kína részéről is nagyobb keresletre számít, így baromfiexportja várhatóan enyhén növekedni tud 2019-ben is (+1,3%). Szaúd-Arábia és az Európai Unió részéről azonban továbbra is visszafogott lesz az érdeklődéás a brazil hús iránt, ami fejtörést okoz az ottani exportőröknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?