2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Állat

Kevesebb brazil csirke fogja nyomni a piacot

Nem volt jó évük tavaly a brazil csirkéseknek, ami 2019-re is rányomja a bélyegét. Az előrejelzések szerint a csirkehús nemzetközi piacán nehézségekkel küzdő brazilok idén kevesebb brojlert fognak előállítani, és új piacok felé is nyitnak, miután Európa és Szaúd-Arábia túl "finnyásnak" bizonyult.
 
 

Tavaly a brazil csirkehústermelők számos nem várt nehézséggel szembesültek. A tehergépkocsi-vezetők sztrájkja megbénította a baromfi- és sertés-szállításokat, 1 milliárd dolláros kárt okozva az országnak, ehhez jött még Kína (antidömping vámok), az Európai Unió és Szaúd-Arábia exportkorlátozása (minőségi kifogások). A csirkehús exportmennyisége bő 4 millió tonnát tett ki, ami 5,2 százalékkal múlta alul a 2017. évi eredményt. A termelési költségek 70 százalékát kitevő takarmányozás is drágult, illetve drágulhat idén is. 2018-ban a csirkehús-előállítás költsége 15 százalékkal emelkedett, ebből 3 százalékkal részesült  a naposcsibe árának növekedése, a többi a gabonafélék és a szójabab drágulására vezethető vissza.

A brazil csirkehústermelés 2019-ben a korábbi 13,9-ről 13,6 millió tonnára csökkenhet az USDA előrejelzése szerint. Ugyanakkor a 2019-ben becsült 2,5 százalékos gazdasági növekedés és a stabil, 4 százalékos inflációs ráta valószínűleg javítja a fogyasztói jövedelmet, ami a csirkehús belföldi keresletének fellendülését hozhatja. A baromfihús belföldi ára ráadásul nagyon versenyképes is a bőséges kínálat miatt. Emellett a takarmányköltségek 2019-ben várhatóan kevesbé fognak növekedni, mint tavaly.

Brazília idén új kereskedelmi partnereket keres Dél-Korea, Chile és Mexikó területén, és Kína részéről is nagyobb keresletre számít, így baromfiexportja várhatóan enyhén növekedni tud 2019-ben is (+1,3%). Szaúd-Arábia és az Európai Unió részéről azonban továbbra is visszafogott lesz az érdeklődéás a brazil hús iránt, ami fejtörést okoz az ottani exportőröknek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu