2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Állat

Kevesebb tyúk drágább tojást tojik

Február végén csaknem 20 százalékkal volt drágább a tojás, mint egy évvel ezelőtt az Agrárgazdasági Kutató piaci jelentése szerint. Az árcsökkenés megkezdődött, de a 2017-es év madárinfluenza-járványa után nehezen regenerálódik az ágazat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Még mindig rávetül a szektorra  a 2017-es évi madárinfluenza árnyéka. A KSH adatai alapján Magyarország a 2017. január és november közötti időszakban 15 százalékkal több héjas tojást és 24 százalékkal több friss tojást importált, mint egy évvel korábban. De szomorú számokat könyvelhetett el az Európai Unió is: a közösség tojástermékimportja az előző esztendőhöz viszonyítva 27 százalékkal 21,8 ezer tonnára emelkedett 2017-ben. Az import döntő része (53 százalék) az USA-ból érkezett, összesen csaknem 12 ezer tonna, ami több mint a háromszorosa volt a 2016-ban beszállított mennyiségnek.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Februárban már rendeződni látszik a baromfiágazat helyzete, ami az árak mérséklődésében is tetten érhető: a gyorsan forgó brojler-előállításban a feldolgozói értékesítési árak már csak 3-4 százalékkal haladják meg a tavaly ilyenkor mért szintet Magyarországon. A tojás ára is jelentősen csökkent az év végéhez képest (16 százalékkal), de ezzel együtt is 20 százalékkal volt drágább február végén, mint 2017 hasonló időszakában. A takarmányárak lényegében változatlanok, a drágulás oka a kisebb termelőállományban keresendő (nemcsak Magyarországon). A tyúkfélék összesített száma  decemberben még mindig nem érte le a 2016-os állománynagyságot.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu