2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Állat

Kiderült, miért van egyre több vad a kertekben: nem azért, mert túl sok az állat

Egyre több a vadbaleset, és a kiskertekben is egyre gyakrabban bukkannak fel a vadak Baranya megyében. Ennek a hátterében azonban nem az áll, hogy sok az állat, hanem, hogy az a kevés is, ami van, kiszorult a természetes élőhelyéről.
 
 

Baranya megyében egyre többször bukkannak fel a kiskertekben és az utakon vadak, ami sokak szerint annak köszönhető, hogy túl sokan vannak - írja a bama.hu-ra hivatkozva az Infostart. Azzal nem mindenki ért egyet, hogy az a megoldás, ha elpusztítják az állatokat, a jelenlétük azonban veszélyes, baleseteket válthatnak ki, így egyesek szerint az utak biztonságát kellene növelni. 

Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, tényleg gyakori a vad és gépjármű ütközése, ám a jelenségnek több oka is van. "Sajnos nincs sok vad, csak az a kevés is, ami van, nincs a helyén. Erdősítések vannak és a jó vadbúvóhelyek – például a Mecseken is – ki vannak kerítve. Így a vadak be vannak zúdítva a mezőgazdasági területekre, amelyek mellett ott az út" – fogalmazott. Hozzátette: probléma, hogy a mezőgazdaságban kárt okoznak, de gond az is, hogy nem találnak vissza az eredeti élőhelyükre. Gyakorlatilag mi emberek gerjesztjük ezt a problémát - hangsúlyozta a szakember, aki szerint a megoldás az lenne, ha minél kevesebb kerítés lenne és a vadak (szarvasok és vaddisznók) visszatalálnának az eredeti élőhelyükre, az erdőbe.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu