2019. július 18. csütörtök Frigyes

Hírek - Állat

Kiheverte a madárinfluenzát a lúdágazat

Exportorientált a magyar lúdágazat, libamájkivitelben például világelsők vagyunk. A liba tolla és húsa is fontos árucikk. A tavalyi madárinfluenza után idén növekedést mutat az állománylétszám. Egy hullámvölgy ismét mögöttünk van.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A lúdágazat teljesítménye 2017-ben a madárinfluenza következtében mintegy 20 százalékkal maradt el a korábbi évhez képest. Ugyanakkor az idei első féléves exportteljesítménye növekedés mutat.

A lúdállomány létszáma 3,3 millió, amely 18 százalékkal magasabb a tavalyi szinthez képest

- közölte az MTI-vel Farkas Sándor miniszterhelyettes és parlamanti államtitkár a Libatenyésztők Szakmai Konferenciáján, amelyet a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében hétvégén tartottak meg. Az ágazattal kapcsolatban elmondta, hogy hogy az évi 1800 tonna mennyiségű libamájexporttal világelső Magyarország. A baromfiágazat egészét tekintve úgy nyilatkozott, hogy sok válságot megélt a szektor, de lehet, hogy ismét nehézségek előtt áll, mivel  2021-től csökkenni fognak az uniós agrártámogatások. Ennek mértékét 10-12 százalék körülire lehet tenni, de az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be. A madárinfluenza következtében a baromfiágazatban az elmúlt néhány év különösen nehéz volt, és azt sem lehet garantálni, hogy ne következzen be ismét hasonló járvány – mondta Farkas Sándor.


Ma a baromfiágazat ismételten felfelé ívelő pályán van. A szektor a rendszerváltást követően megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, ami mindenképpen figyelemreméltó eredmény, és remélhetőleg a jövőben is így marad.

Az ágazat súlyát jól tükrözi, hogy kibocsátása 2017-ben 317 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 12 százalékát jelenti.

Beszédesek azok a számsorok is, amelyek szerint a hazai hústermelés 52 százalékát a baromfiágazat adja, míg baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170 százalékot. Az ágazatban mintegy 60 ezer ember talál megélhetést.

(Forrás : MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  SZAKÉRTŐ TAKARMÁNYOZÁS

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu