Kisokos szarvasmarhatartóknak: minden, amit a gümőkór elleni védekezésről tudni kell

Kisokos szarvasmarhatartóknak: minden, amit a gümőkór elleni védekezésről tudni kell

agrarszektor.hu
Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók. A hatályos jogszabályi rendelkezések végrehajtását segítő dokumentumok az intradermális tuberkulin vizsgálat, a nem specifikus reakciók meghatározása, valamint az elkülönített diagnosztikai vágásra küldés vonatkozásában határozzák meg az állattartók teendőit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az útmutatók kidolgozását az indokolta, hogy amíg a korábbi rendelet melléklet formájában tartalmazta a gümőkór elleni védekezéssel összefüggő feladatok (így például az intradermális tuberkulin teszt) végrehajtásának, dokumentálásának leírását, addig az új 56/2019 AM rendelet már csak utalást tesz azokra. Az érintetteknek a továbbiakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megjelenő útmutatók alapján kell eljárniuk.

A 2019. december 27-ével hatályát vesztő 65/2002. FVM rendelet melléklet formájában tartalmazta többek között az intradermális tuberkulin teszt végrehajtásának, dokumentálásának, nyilvántartásának szabályait, a nem-specifikus reakciók meghatározását. Az új 56/2019 AM rendelet ugyanezen szabályokhoz a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megjelenő Útmutatókat rendel:

Letölthető anyagok:

Útmutató az intradermális tuberkulin vizsgálat végrehajtásáról (A gümőkór ellen védekezés szabályairól szóló 56/2019. (XII. 12.) AM rendelet 3. § (1) bekezdése szerint)

Útmutató a nem specifikus reakciók meghatározására (A gümőkór ellen védekezés szabályairól szóló 56/2019. (XII. 12.) AM rendelet 7. § (6) bekezdése szerint)

Útmutató elkülönített diagnosztikai vágásra küldéshez (A gümőkór ellen védekezés szabályairól szóló 56/2019. (XII. 12.) AM rendelet I. melléklet 1.1 pontja alapján)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58