2022. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Állat

Kitört az antibiotikum-háború: forrnak az indulatok a britek és az amerikaiak közöttt

Az USA ellenzi az antibiotikumok uniós tilalmát, a brit kormány azt állítja, hogy a mezőgazdasági antibiotikumok használatával kapcsolatos legtöbb uniós intézkedést szándékozik végrehajtani, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
 

Az Egyesült Államok pulykaállományaiban felhasznált antibiotikumok mennyisége körülbelül kilencszerese az Egyesült Királyságban alkalmazotténak, az amerikai csirkék pedig kétszer annyi antibiotikumot kapnak, mint a Nagy-Britanniában tenyésztettek, olvasható a NAK oldalán. A Save our Antibiotics csoport szerint amint az Egyesült Királyság a Brexit-folyamat végén elhagyja az európai vámuniót, a kormány jelentős vámtarifa-csökkentést tervez a hús behozatalára olyan országok számára, amelyekkel még nem kötött mezőgazdasági termékekre kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást, mint például az Amerikai Egyesült Államokkal, és amely kapcsolatok sokkal több importot eredményezhetnek, sokkal gazdaságosabban. Így a baromfira vonatkozó tarifákat 40%-kal tervezhetik csökkenteni. Aggodalomra ad okot az is, hogy az Egyesült Királyság kormánya dönthet úgy, hogy nem él a klórral mosott csirkehús jelenlegi uniós tilalmával. Az amerikai adatok azt mutatják, hogy a felhasznált antibiotikumok mennyisége 25 mg/kg a csirkéknél és 426 mg/kg a pulykáknál, ami jóval több, mint az Egyesült Királyságban mért mennyiségek.

Antibiotikumok csökkentése

Az antibiotikumoktól való távolodás kihívást jelenthet és új gondolkodásmódot, szemléletet igényel, a takarmányozási gyakorlatok és a biobiztonsági tervek adaptálását. Számos kiadvány ismerteti az egészséges állatállományok, megelőző antibiotikumos kezelés nélküli nevelésének legújabb módszereit.

Az amerikai gazdák továbbra is erősen túladagolják az antibiotikumokat, annak ellenére, hogy egyre erőteljesebb figyelmeztetések vannak az emberi egészséget fenyegető veszélyről. A brit fogyasztók számára aggodalomra adhat okot, ha az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodás növeli az így előállított amerikai hús és tejtermék behozatalát, mivel az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok átjuthatnak az emberekbe az élelmiszerláncon keresztül, mondta Colin Nunan, a Save the Antibiotics szóvivője. Colin Nunan hozzátette, hogy egyértelműnek látszik, hogy az Egyesült Államok az állatjólétre és az antibiotikumokra vonatkozó minimumszabályok alapján akar megállapodást kötni az Egyesült Királysággal. De ha utóbbi kormánya elfogadja ezt a megközelítést, fennáll annak kockázata, hogy visszafordítja a brit gazdálkodók által az antibiotikumok használatának csökkentése terén elért haladást. A brit mezőgazdasági termelőknek olyan állatállományokból származó, sokkal olcsóbb hús- és tejtermékekkel kell versenyezniük, amelyeket nagyon intenzív körülmények között, sokkal magasabb antibiotikum felhasználás mellett termelnek.

Az EU az antibiotikumok rutinszerű használatának tilalmát írja elő a haszonállatoknál

A 2022. január 28-án hatályba lépő új uniós jogszabályok megtiltják a gazdaságokban alkalmazott mindenféle rutinszerű antibiotikum-felhasználást, beleértve az állatcsoportok valamennyi megelőző kezelését. Ezzel szemben az Egyesült Államok határozottan ellenzi a megelőző csoportos kezelések lezárására tett kísérleteket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2017-ben új iránymutatásokat dolgozott ki a gazdaságokban alkalmazott antibiotikumok használatáról, amelyben az antibiotikumok csoportos megelőzés céljából történő használatának megszüntetését javasolta. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) azonban elítélte az iránymutatásokat, mondván, hogy „tudományosan megalapozatlanok”.

Az Egyesült Államok ellenzi az antibiotikumok uniós tilalmát

Az Egyesült Államok fő mezőgazdasági tárgyalója, Gregg Doud, szintén erőteljesen támadta az új EU-jogszabályokat, mondván, hogy a szabályok lényegében az antibiotikumok használatának tilalma, és „rosszul leplezett ürügy a kereskedelem akadályozásának megteremtésére”.

Az állatgyógyászati készítményeket gyártó gyógyszeripari vállalatokat képviselő amerikai kereskedelmi testület szintén ellenzi az EU jogszabályait, és jelezte, hogy ha az Egyesült Királyság elfogadja azt, az intézkedés befolyásolhatja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalásokat. A brit kormány azt állítja, hogy a mezőgazdasági antibiotikumok használatával kapcsolatos legtöbb uniós intézkedést szándékozik végrehajtani, mégis többször elmulasztotta közölni, hogy betiltja-e a megelőző csoportos kezeléseket, és azt állítja, hogy a jelentés szerint konzultál az érdekelt felekkel.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben