Komoly döntést hozott az országos főállatorvos: ez rengeteg magyar vadászt érint

Komoly döntést hozott az országos főállatorvos: ez rengeteg magyar vadászt érint

agrarszektor.hu
A jövőben a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az állománygyérítési célból elrendelt, diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Az új rendelkezés alapján a lehetőség Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország afrikai sertéspestis (ASP) felszámolására vonatkozó mentesítési terve az állománygyérítési célú, diagnosztikai kilövések végrehajtásához lehetővé teszi bizonyos speciális eszközök (pl. éjjellátó- és hőkamera céltávcső) használatát. Az előírt diagnosztikai tervszámok sikeres teljesítése, így a járvány hatékony megfékezése érdekében - figyelembe véve az érintettek és a szakmai szervezetek javaslatait is - az Országos Főállatorvos a speciális eszközök használatára jogosult személyek körének bővítéséről döntött. A jövőben, előzetes bejelentést követően, a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Kivételes esetnek minősül a hangtompító használata, amelyhez az OJK vezetőjének engedélye szükséges! 

A speciális eszközök használatához szükséges előzetes bejelentés tartalma:
  • vadászatra jogosult beazonosításához szükséges adatok (név, VGE kódszám)
  • vadászatra jogosult képviselőjének adatai (név, tisztség, elérhetőség)
  • a speciális eszközt használó hivatásos vadász azonosításához szükséges adatok (név, születési hely és idő, anyja neve, fegyvertartási engedély száma, nyilvántartásba vételi azonosító, szolgálati jelvényének száma)
  • a speciális eszköz azonosításához szükséges adatok (márka, típus, gyáriszám)
A bejelentést a területileg illetékes megyei állategészségügyi hatóság felé kell megtenni, továbbá ugyanitt a vadászatra jogosult a speciális eszközök használatában bekövetkezett bármilyen változást is köteles soron kívül bejelenteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?