Komoly támogatást kapnak a magyar sertéstenyésztők a pestis ellen: ez most ingyenes

agrarszektor.hu
A sertések megóvása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy minden sertéstulajdonos ismerje és tartsa be a járványvédelmi szabályokat, intézkedéseket. Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az (afrikai sertéspestis) ASP vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HIvatal (Nébih) az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az álltartó telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja, a fertőző betegségek megelőzése - írja a Nébih. A hatékony fertőtlenítés alapvető feltétele a megfelelő, az adott kórokozóval szemben hatékony fertőtlenítőszer kiválasztása, és annak előírt mennyiségben, megfelelő behatási idővel történő alkalmazása. A fertőtlenítőszerek aktivitását felhasználás előtt ellenőrizni kell, mivel bizonyos fertőtlenítőszerek hatékonysága a hosszú tárolás során csökken vagy megszűnik. A gazdák most az állatorvosuktól fertőtetlenítőszert kérhetnek az ASP megelőzéséhez. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A gazdáknak a trágyát, hígtrágyát és alomanyagot is a hatósági állatorvos felügyelete mellett minden esetben kezelésnek kell alávetni, illetve várakozási időt kell betartaniuk a hígtrágya felszabadításáig. Az Országos Járványvédelmi Központ (OJK) az afrikai sertéspestis vírus jelentette veszély kockázatának csökkentésére való tekintettel 60 napos várakozási időt ír elő. Ez a 60 napos várokozási idő a végfertőtlenítés első fertőtlenítésétől kezdődik. Abban az esetben, ha hígtrágyát hatékony fertőtlenítőszerrel kezelik a hatósági állatorvos engedélyével és utasítása szerint a várakozási idő rövidülhet. Ez az eljárás nagyon bonyolult folyamat, melynek magas költsége állattartót terheli. Kezelés nélkül a hígtrágya 60 nap után felszabadíthatóvá válik.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A szilárdabb anyagokat, trágyát, alomanyagot, takarítási hulladékokat és a hígtrágya szilárd fázisát kazalba, szarvasba kell rakni felmelegedés céljából, fertőtlenítőszerrel kell lepermetezni, és legalább 42 napig úgy kell hagyni, vagy elégetéssel, elásással meg kell semmisíteni. Fontos, hogy minél gyakrabban takarítani és fertőtleníteni kell az etetéshez, itatáshoz és trágyázáshoz használt eszközöket, a járműveket és a sertések tartási helyét is A Nébih azt javasolja, hogy a sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra ne használják a gazdák, emellett ügyeljenek a trágyaszállító járművek fertőtlenítésére, különösen, amikor a gépjármű visszatér a telepre a kitrágyázás után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?