2021. november 27. szombat Virgil

Hírek - Állat

Kongatják a vészharangot a magyar tejesek: tömeges állatlevágás jöhet az országban

A tömeges állatlevágások elkerülése érdekében törvénymódosításokat kér az agrárminisztertől a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az elmúlt évben tapasztalt költségnövekedés ellehetetleníti az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok működését, a jelenlegi előrejelzés szerint a folyamat megállíthatatlannak tűnik, így napról napra romlik a tejtermelők helyzete.
 
 

Ha a trend így folytatódik, akkor Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint megeshet, hogy egy átlag tejtermelőnek már jövőre sem lesz jövedelme. A kukorica ára több mint másfélszeresére emelkedett egy év alatt, a gabonaárak is ilyen mértékben nőttek, és a gaona-, illetve repcedara is 35 százalékkal drágult - írja az Infostart. Ehhez képest mindössze 5 százalékkal kapnak többet a tejért, mint tavaly. A kiadásokat tovább tetézik az ipari energiaárak és a magasabb bérköltségek is.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Egyelőre még a termelők és a feldolgozók nyelik le a többletköltségeket, a vásárlók a folyamatoknak csak a töredékét érzik. Azzal számolunk, hogy a tejtermelés növekedhet, ha sikerül árakat növelni, és ezeket az áremelkedéseket a piac be is fogadja. A teheneket nem lehet egyik pillanatról a másikra leállítani vagy egy műszakra átállítani, ha nem változnak a viszonyok, elkezdődik a vágás  

- mondta a Terméktanács elnöke. 

A hazai tejelő állomány drasztikus csökkenésének megelőzése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács törvénymódosítási javaslatokkal fordult Nagy István agrárminiszterhez. Istvánfalvi Miklósék az alábbiakat kérik a verseny- és exportképes termékek előállításához:

De fellépnének például azok ellen is, akik beszerzési ár alatt értékesítenek, és szorgalmazzák a termelői szervezetek működésének támogatását is. Istvánfalvi Miklós szerint ezek a javaslatok megteremthetnék a piaci egyensúlyt az elkövetkezendő kritikus időszakban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó