2021. április 14. szerda Tibor

Hírek - Állat

Koronavírus: a járvány teljesen megváltoztathatja a bérvadászat rendszerét

Elkezdődött a gímszarvas nászidőszaka, a szarvasbőgés. Ez a magyar vadászok számára az év egyik leginkább várt időszaka, egyben az őszi nagyvadvadászatok kezdete. Az elkövetkező 1,5-2 hónap alapjaiban lesz meghatározó a gímszarvassal gazdálkodó vadászatra jogosultak körében, hiszen a bérvadászatból származó bevételek számukra döntő jelentőségűek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

A koronavírus-járvány miatt kialakult járványügyi helyzet a tavaszi őzbakvadászat esetében a külföldi bérvadászok szinte teljes elmaradását okozta, melyet kisebb részben hazai elejtéssel igyekeztek pótolni, illetve az elmúlt 2 hónap során, de főként az őz üzekedési időszakában történő fokozottabb külföldi bérvadászattal tudtak helyenként pótolni, írta meg a NAK. A koronavírus-járvány „második hullámának” őszre jósolt megérkezésére számítva, valamint a kormány augusztus 28-án kihirdetett határvédelmi szabályokat figyelembe véve, az idei év szeptemberében nem érdemes a külföldi bérvadászok érkezésére számítani.

Ha időközben változna ez az állapot, a helyzet akkor is nehezebb lesz, mint az a tavaszi őzbakvadászatok alkalmával történt, ugyanis ott volt lehetőség az „értékesítés” legalább egy részének a későbbre halasztására. Az érett bika vadászati idénye azonban csak két hónapig (szeptember 1-től október 31-ig) tart, és ebből döntően a bőgés szűk egy hónapja alatt ejtik el a legerősebb, legnagyobb bevételt hozó egyedeket. Az ebben az időszakban „bennmaradó” elejtési lehetőséget a jelenlegi szabályok szerint nem lehet az adott vadászati évben átütemezve később pótolni. A hazai bérvadászati igények az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedtek és a jelenlegi helyzet további növekedést is eredményezhet, hiszen adott esetben az egzotikus országokba tervezett vadászatok elmaradása okán, a hazai nagy ötös elejtésének kihívásait választhatják többen.

Mivel a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy a saját belső, magyarországi felhasználás, a saját fogyasztás, a hazai szolgáltató szektor igénybevétele az ország gazdaságának talpon maradását is nagyban szolgálja, ezért az Agrárkamara mindenképpen azt javasolja a magyar vadászoknak, hogy vadásszanak itthon.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu