2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Állat

Kritikus helyzetben a magyar sertéságazat: aggasztó hírek érkeztek a vágóhidakról

Július 16-án újabb fejezet kezdődött a német ASP fertőzések történetében, ugyanis Németországban házisertésekben is találtak pozitív eseteket. Szakértők szerint a három pozitív eset nem okozhat piaci zavart.
 
 

Egyelőre mindössze három elszigelt esetről szólnak a hírek Spree-Neisse és Märkisch-Oderland járásokból egymástól mintegy 100 km-re, mindegyik a német-lengyel határ mellett található. Az egyik esetet egy 200 egyedes állományú biogazdaságból származó egyed vágott testéből, a másik kettőt pedig egy 4 és egy 2 sertést tartó háztáji (vagy inkább hobbi) gazdaságban elhullott állatból mutatták ki, tehát egyiket sem professzionális sertéstartó telepen, ahol zárt rendszerben vannak az állatokat – írta meg a Magyar Állattenyésztők Lapja. A német állategészségügyi hatóság a három gazdaságban a sertésállomány azonnali leölését rendelte el, védőkörzeteket alakított ki, ahonnan megtiltotta a sertések kiszállítását és az ott tartott sertésekből készített termékek forgalomba hozatalát. Brandenburg tartományban tavaly szeptember óta 1267 ASP-pozitív esetet találtak vaddisznókban, de a fertőzést egyelőre sikerült a német-lengyel határ melletti 30 km-es sávban tartani.

Szakértők szerint ez a három eset, amennyiben nem lesznek újabbak, nem fogja érezhetően befolyásolni a német és pláne nem az uniós sertéspiacot, hiszen a német vaddisznó állományban terjedő ASP miatt, sok ország már korábban letiltotta a Németországból származó sertéshús importját. Az viszont várható, hogy további korlátozásokat vezetnek be Németországban és azokban az országokban is szigorítanak a szabályokon, ahova eddig a német sertéshúst szállítani lehetett.

Az EU sertéságazatát jelenleg a gyenge belső húskereslet és fogyasztás, illetve a Kínába irányuló exportértékesítés csökkenése határozza meg. A német ZMP ár június első hetére felküzdötte magát az elmúlt egy év csúcsára (1,57 euro/kg), majd onnan sajnos hamar elindult lefelé, és két lépcsőben július 14-re 1,42 euro/kg-ra csökkent, de szerencsére egyelőre nem csökkent tovább onnan. Mivel a hazai vágósertés árak a német ZMP kurzushoz vannak igazítva, ezért az ágazat szereplői árgus szemekkel figyelik a további németországi fejleményeket.

Az árcsökkenés ellenére a németek vágási számai jóval alacsonyabbak az ilyenkor szokásos átlagnál és a vágási súlyok is kisebbek. A viszonylag kevés élőállat-felkínálás ellenére nehezen kompenzálható a húspiac telítettsége miatti nyomás. A grill-időszakra jellemző keresletnövekedés és a HoReCa szektor nyári erősebb aktivitása eddig csak részben éreztették hatásukat.

Kínában a vágósertés árak január óta folyamatosan esnek. Mondjuk volt honnan, hiszen januárban 1600 Ft/kg élősertés árakról számoltak be. Ez az árszint kisebb megingásokkal, 2019 októbere óta jellemezte az ázsiai ország sertéspiacát. Július második hetére kevesebb mint felére zuhant a vágósertés ára (750 Ft/kg). Kína hatalmas pénzt és energiát fordított az elmúlt 2 évben a sertéságazata újjáépítésére. Az EU exportőr országai a gyengülő kínai piacot a Mexikóba és Japánba irányuló növekvő szállításokkal igyekeznek ellensúlyozni, de az elmúlt hetekben ezekben az uniós tagállamokban is csökkentek a felvásárlási árak. A globális és a hazai sertéshelyzetről az Agrárszektor nemrég Éder Tamást, a Hússzövetség elnökét is megkérdezte.

A hazai sertéságazati egyensúly kritikus, melynek okaként több tényező (a tartósan magas takarmányárak, az európai szinten is telített húspiac, a gyenge fogyasztói kereslet, a kiskereskedelmi láncok feldolgozókkal szembeni alkupozíciói, az ASP miatt korlátozott német és magyar exportlehetőségek) is megjelölhető. Az elmúlt hetekig a hazai felvásárlási árak teljes mértékben követték a német ár változásait, az ágazat szereplői a kettős prés (magas takarmányárak és alacsony hús-átvételi árak) ellenére sem próbálták egymás kárára érvényesíteni veszteségeiket. Ez az együttműködés megingani látszik, a Magyar Állattenyésztők Lapja egyre több helyről kapott információt arról, hogy a vágóhidak nem tudják tartani az év elején szerződésben rögzített átvételi gyakorlatukat sem a felvásárolt darabszámot, sem az átvételi árat illetően.

A termelő kör részéről olyan jelzéseket is érkeznek, hogy a drasztikusan megemelkedett építőanyag és takarmány-alapanyag árak miatt már nyertes korszerűsítési pályázatuk visszaadását fontolgatják (vagy már meg is tették), tekintettel a bizonytalanságra. Szintén aggódva figyelik az állatjóléti szabályozással kapcsolatos uniós vitákat és fejleményeket. Az AKI PÁIR adatai alapján a 26. héten az E kategóriájú sertés termelői ára 402,74 Ft /élő kg volt, 8,7%-kal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu