2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Állat

Kritizálják az uniót a tejtermelők, 15 ország emelte fel a hangját

A tejkvóták megszűnésének évében nemcsak a túltermeléssel, hanem a piac zsugorodásával is szembesülniük kellett a tejtermelőknek, ami az árak meredek zuhanásához vezetett. Az unió másfél éves késéssel reagált a helyzetre, ami így, visszatekintve is elborzasztja a tejtermelőket. Ezért a következő pénzügyi ciklusra már átgondoltabb kríziskezelő mechanizmust javasolnak.
 
 

Az európai tejtermelőlk erősen megszenvedték az elmúlt évek piaci zavarait, ami nagyrészt a kvóták 2015. évi márciusi megszüntetésének következménye volt, de a világpiaci folyamatok is kedvezőtlenül alakultak: éppen 2014 nyarán hirdették meg az oroszok az embargót, és 2015-ben Kína is kevésbé érdeklődött az európai tej iránt. A kvóta megszűnésére már egy éve készültek a termelők, így amint felszabadultak alóla, egy pillanat alatt megszaladt a tejkibocsátás. Ez persze az árak meredek esésével járt. Európának másfél évre volt szüksége, hogy reagálni tudjon, és a termelés önkéntes csökkentésének támogatásával avatkozott be a piaci folyamatokba.

Az állattenyésztés aktuális kihívásairól a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferencián többet is megtudhat. Olvassa el a programot és regisztráljon most !

Most Olaszországban a tejtermelők iparági konferenciáján 15 ország foglalt amellett állást, hogy ennél a reakcióidőnél sokkal rövidebbre lenne szükség. Olyan hatékony krízisfelismerő rendszerre tettek javaslatok, amely a hasonló helyzeteket időben jelezhetné, és hatékonyabb cselekvésre adna lehetőséget.

Hatékony krízistompító eszköznek bizonyult a beszállítási idő önkéntes megválasztása. Viszont az intervenció és magánraktározás nem képes megakadályozni a piaci válságot. Sőt, az intervencióval végül csak még nagyobb piaci nyomást hozunk létre"

 - mondta Sieta van Keimpema, az Európai Tej Tanács (European Milk Board) alelnöke. A grémium ezért a piaci felelősségvállalásra indítana egy programot, amely a piaci zavarok esetén alkalmazható intézkedések koncepcióját is tartalmazza, és a következő pénzügyi ciklusban a Közös Agrárpolitika támogatott piaci intézkedeseiben játszhatna fontos szerepet. Az Európai Tej Tanács szerint a programtervezet alapján a piac képes lenne olyan váratlan politikai beavatkozásokra is reagálni, mint amilyen most a Brexit vagy a vámháború.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu