2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Állat

Különleges módszerrel védik a túzokokat a Hortobágyon

Az elsőként Magyarországon védettnek nyilvánított túzokra nagy veszélyt jelentenek a felsővezetékek, ezért az E.on Dévaványa és Túrkeve között földkábelt fektet a tervek szerint 18 kilométer hosszan.
 
 

Dévaványa határában túzokvédelmi terület található. Magyarországon nyilvánították elsőként védetté ezeket a madarakat, mondta el Varga Ivett, az E.on szóvivője az InfoRádió EnergiaVilág című műsorának. A túzok a távvezetékek szempontjából különleges védelmet igényel, mert más madaraknak elég, ha a vezetékeket burkolják, szigetelik, de a túzok ha csak nekimegy, már kész a baj, ezért az egyetlen megoldás esetükben, ha az áramot kábelekkel a föld alatt vezetik.

Dévaványa és Túrkeve között, a Hortobágyi Nemzeti Park területén eltűnnek a légvezetékek a túzok madárpopuláció védelme érdekében. A mostani, 3,5 kilométeres beruházás egy összesen 18 kilométerre tervezett átépítés első szakasza, árulta el Varga Ivett.

A földkábel más szempontokból is előnyösnek tűnik, Varga Ivett szerint viszont annak, hogy mindenhol így vigyék az áramot, műszaki akadályai is lehetnek, és sokkal drágább ez a megoldás. Nemcsak az oszlopokat kell lebontani, hanem a légvezetékhez létesített transzformátor-állomásokat is át kell alakítani a földkábel igényei szerint.

A földkábelezést előkészítő műszaki beruházás és az első ütemben megvalósuló három és fél kilométeres szakasz lefektetése 350 millió forintba kerül, ezért csak ott alkalmazzák ezt a megoldást, ahol az áramütés-védelem nem elégséges.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu