Küszöbön az áttörés! - Magyar marhahús mehet Kínába

agrarszektor.hu
Még az idén megszülethet a végleges, kétoldalú megállapodás arról, hogy magyar exportőrök közvetlenül is szállíthassanak marhahúsokat Kínába. Már csak a miniszteri szintű aláírás hiányzik ugyanis arról az úgynevezett protokollról, amely a Kínába irányuló magyar marhahúsexport konkrét feltételeit rögzíti. Szakértői vélemények szerint Magyarország főként különleges marhahús-termékeket exportálhatna Kínába, de egyelőre kérdéses, hogy a tényleges szállítmányok mikor indulhatnak meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "keleti nyitásként" emlegetett kormányzati stratégia részeként minden korábbinál kézzelfoghatóbb közelségbe került a hazai marhahúsok Kínába irányuló kiviteli lehetősége - tudta meg az agrarszektor.hu. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a Kínába irányuló magyar marhahúsexport feltételeit rögzítő protokollt március 7-én már ellenjegyezték a felek, de annak tényleges elfogadásához miniszteri szintű aláírás kell. Magyarország arra számít, hogy ez még az idén megtörténhet, de a konkrét időpont kínai döntéstől függ - közölte az FM.

A tárca tájékoztatása szerint a hazai szarvasmarha-ágazat ma döntő részben élőmarhákat exportál, elsősorban a közel-keleti országokba és Oroszországba. Eredetileg Peking kezdeményezte, hogy a magyar szállítások lehetősége nyíljon meg Kínába is, és ez az igény találkozott a magyar export bővítésére irányuló kormányzati erőfeszítésekkel. Úgy tudjuk, Kína azért keres új marhahús-beszerzési lehetőségeket, mert évekkel ezelőtt betiltotta az USA-ból, illetve Brazíliából származó marhahúsok bevitelét az ottani szivacsos agyvelőgyulladásos (BSE) állategészségügyi megbetegedések miatt, és e zárlatot a mai napig nem oldotta fel.


MTI-fotó: Bugány János

A magyar marhahúsexport kínai elindítása és fejlesztése komoly feladat, amelyhez szükséges a marhahús-előállításban részt vevő szereplők, vágóhidak aktív közreműködése is - állítja az FM. Marhahús exportunk abban az esetben tud érdemben elindulni Kínába, ha kialakulnak az ehhez szükséges vállalati kapcsolatok, és megfelelő konkrét szándék merül fel Kína részről is a magyar marhahússzállítmányok fogadására.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a hazai termelők nem tömegárut szállíthatnának Kínába, mivel az óriási népességű ország olyan kereslettel áll elő, amelyet a mi méreteink és korlátozott kapacitásaink miatt nem tudunk kielégíteni. Sokkal inkább egyedi, különleges termékekkel kell megcéloznunk egy piaci rést vagy szegmenset, lehetőség szerint szűkebb földrajzi helyekhez kötött konkrét felvásárlási megállapodásokkal biztosítva a piacra jutást.

Ugyanakkor a protokoll aláírása egyik fontos, de nem elegendő feltétele az export tényleges megindulásának. A Kínába irányuló, állati eredetű élelmiszer-szállítások engedélyezése ugyanis többlépcsős folyamat, így a megállapodás miniszteri szintű ellenjegyzése után a Kínai Igazolási és Engedélyezési Hivatal (CNCA) feladata lesz az exportra jelentkezett magyar üzemek ténylege auditálása, illetve akkreditálása. Az erről készült listának fel kell kerülnie a CNCA honlapjára is, vagyis a szállítások elvileg ezután indulhatnak csak meg. Azt még a minisztérium sem tudja megmondani, hogy pontosan mikor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03