Lengyelország megakasztotta a Litvánából érkező sertésimportot

agrarszektor.hu
A litván kormány szerint Lengyelország megszegte a sertéskereskedelemről nemrégiben kötött megállapodást azzal, hogy a sertéspestisre hivatkozva kizárja piacáról a litván árut - írja a napi.hu a Rzeczpospolita lapra hivatkozva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Litvánia már az EU-s felügyelő szervezeteknél is kifogásolta a lengyel kormány decemberben hozott döntését, amellyel megtiltották a sertések importját azokról a litvániai területekről, amelyek az afrikai sertéspestis úgynevezett második veszélyeztetettségi övezetébe tartoznak. Ez a minősítés gyakorlatilag egész Litvániát felöleli, kivéve az ország egy kicsi déli részét, más szóval

a lengyelek ezzel leállították a lengyelországi litván sertésbehozatalt.

Gedriusz Szurplisz litván mezőgazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozva arra panaszkodott, hogy nem kaptak hivatalos információt a lengyel hatóságoktól az érintett döntéssel kapcsolatban. A felek 2018 novemberében megegyeztek arról, hogy a litván cégek hat hónapon keresztül exportálhatnak sertést a második övezetnek minősülő területeiről. Vilnius most azt veti Varsó szemére, hogy alig egy hónap után felrúgta a megállapodást. A litvánok azzal érvelnek, hogy tízszer több állatot kell ellenőrizniük, mint a lengyel hatóságoknak, mivel éppen ennyivel több sertést importálnak a szomszédos országból, mint amennyi oda exportálnak. Ezért elvárhatónak tartják, hogy a lengyel oldalon is elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket, amelyekkel kiszűrhetők a fertőzött állatok.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mint arról már írtunk, Lengyelország 2014 óta küzd a sertéspestissel. A vírus első hatása az árak csökkenése, a második az elképesztően gyors ütemű állománykoncentráció volt. Idén az aszály viselte meg leginkább a szektort. A lengyel intézkedés valóban felfogható egyféle kétségbeesett piacvédelmi lépésnek.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?