Lengyelország kerítést húz, a németek műdisznókon gyakorolják az állományfelszámolást

agrarszektor.hu
Sokasodnak a terepgyakorlatok. A német hatóságok eljátsszák, hogy keresőkutyákkal rábukkannak egy fertőzött vaddisznóra, a kitörési pontot hermetikusan lezárják, drónokkal ellenőrzik a környéket, és megkezdik az itteni vaddisznó- és házisertés-állományok felszámolását. Az aggodalomra egyre több az ok: az utolsó kitörési pont már csak 40 kilométerre van a német határtól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Négy nappal ezelőtt derült ki, hogy az eddig csak Lengyelország keleti felében detektált afrikai sertéspestis szinte elérte a német határt: az utolsó kitörési pont alapján már csak 40 kilométernyire jár tőle (10 vaddisznóban találták meg). A lengyelek most mégis a határtól 150 kilométerrel beljebb kezdtek el felhúzni egy 120 kilométeres kerítést, ennek oka pedig az, hogy ennek nyugati oldalán 3,5 millió házisertés található, és ezek megvédésére készülnek.

Lengyelország rendelkezik az EU 5. legnagyobb sertésállományával (holtversenyben a hollandokkal), bő 11 millió disznót mutatott ki a statisztika 2018 végén. Az afrikai sertéspestissel 2014 óta küzdenek, ez a házisertés-állományban is jelen van. Úgy tűnik, vesztésre állnak. Eddig egyetlen országnak sikerült két éven belül megfékeznie a területén felbukkanó, újkeletű vírust, ez pedig Csehország. A módszerük az volt, hogy a védőzónán belül minden egyes vaddisznót leöltek. Magyaroszágon 2018 nyarán bukkant fel a vírus, és azóta - észak-keletről dél-nyugatra haladva - újabb és újabb területeket fertőz meg. Eddig a hatóság csak vaddisznóban mutatta ki. A védőzónákon belül a betegség legkisebb jelére is kiirtják a házisertéseket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A németek Európa második legnagyobb sertéstartói (a spanyolok után), egyben a legnagyobb sertéshús-előállítók és -exportőrök. Ezért aztán a lengyel határ túloldalán, Brandenburg tartományban nagy a riadalom. Eddig még nem találkoztak a sertések számára pár napon belül halált hozó kórral, de készülnek rá, hogy hamarosan felbukkan. Szászország is határos Lengyelországgal, most Drezdától északra a hatóság emberei

 műanyagmalacokon gyakorlják, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan 2500 sertést  leölni és elszállítani.

- adta hírül a topagrar.com. A kerítés építését azonban  elvetették, ennek oka, hogy a vírus sokkal kisebb és mozgékonyabb, mint a vaddisznó: a járművek kerekein és a cipők talpán éppúgy terjed, mint az élelmiszerekkel.

A Rajna-vidék jóval távolabbra esik a lengyel határtól, de nagy a sertésállománya, ezért egy 39 kilométer hosszú védelmi zónát jelöltek ki a tartomány keleti határán, ezen belül valamennyi vaddisznó leölésére készülnek. A német szakemberek intenzív információcserében állnak a lengyel kollégákkal, hogy a vírus mozgását és az ellene tett lépéseket követni tudják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02