2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Állat

Lezárásához közeledik a 2012-es EU Élelmiszersegély Program

Az EU Élelmiszersegély Program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek 2012. márciusban kezdték meg és idén március közepén fejezik be a 2012-es Programhoz kapcsolódó élelmiszerek eljuttatását a rászorulók részére.
 
 

Sikeres évet tudhat maga mögött az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszersegély Program 2012-ben is, amit Magyarországon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hajt végre, és amely mind az önkormányzatok, mind a rászorulók részéről pozitív fogadtatásnak örvend. Az országos program keretében az EU-s forrásból közbeszerzési eljárást követően előállított élelmiszereket a Hivatallal szerződésben álló négy segélyszervezet, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a magyarországi rászorultak számára.

Az élelmiszer a leghatékonyabb támogatási formák között szerepel, mivel az ára nem költhető másra. A program keretében azon kisnyugdíjasok és létminimum közelében élők tekinthetők rászorulóknak, akik jövedelmi viszonyai a KSH által publikált létminimum értékek közelében vannak. Az élelmiszerek osztása alkalmával tésztát, lisztet, kekszet, kristálycukrot, konzervet és UHT tejet is kaptak a kedvezményezettek. A termékeket előállító vállalatokat az MVH közbeszerzés útján választotta ki a pályázatot benyújtó mikro-, kis és középvállalkozások közül. Az élelmiszereket magyarországi üzemek állították elő, segítséget nyújtva ezzel a magyar munkahelyek megtartásában is. Az MVH szigorú laboratóriumi minőségi ellenőrzések keretében vizsgálja az élelmiszereket.

A program végrehajtása az önkormányzatok és a rászorulók visszajelzései alapján 2012-ben is kifejezetten jól sikerült. A rászorulók minden évben nagyon várják az élelmiszereket, számítanak a segélyre, mely a válság hatásai miatt különösen felértékelődött. A kiosztott termékek minden családnak nagy segítséget jelentenek kiváltképp az ősztől tavaszig tartó időszakban.

A 2012. évben kiosztott élelmiszerek mennyisége meghaladta a 15 ezer tonnát, amiért az EU döntése alapján Magyarország 1806,425 tonna -897 millió forint értékű- intervenciós sovány tejporral és ezen túl 2,85 milliárd forinttal fizethetett a közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozók részére.
Az EU élelmiszeradományai több mint 2 300 településen 1 milliót meghaladó számú emberhez jutnak el.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu