Lezárult a nagy verseny: ez a pontyféle lett az Év hala 2022-ben

Lezárult a nagy verseny: ez a pontyféle lett az Év hala 2022-ben

agrarszektor.hu
Megvan a 2022-es Év hala. A Magyar Haltani Társaság által megszervezett verseny december 31-én, délben zárult, ameddig összesen 4155 szavazat érkezett be a három jelöltre. A voksok összeszámolása alapján a győztes toronymagasan, a szavazatok több mint felét begyűjtve a bodorka lett, ám második helyért ádáz küzdelem alakult ki a bagolykeszeg és a széles durbincs között.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kiderült, melyik kopoltyús állat viheti haza 2022-ben az Év hala címet: a Magyar Haltani Társaság által szervezett versenyen 2021 utolsó napjának deléig lehetett szavazni a megadott három jelöltre. A Társaság honlapjára végül 4155 szavazat érkezett, amelyek alapján a következő végső eredmény alakult ki: harmadik helyen a nagyobb folyóvizek márnazónáját és a dévérzóna erősebb sodrású szakaszait jellemző bagolykeszeg végzett, megszerezve a szavazatok 20%-át. A védett széles durbincsra, amely csak a Duna, a Dnyeper és Dnyeszter vízrendszerében él, már a szavazók 25%-a voksolt, így hatalmas küzdelemben lett a második. Az első helyet, tökéletes magabiztossággal és 55%-os abszolút többséggel, a Magyarország vizeiben nagyon elterjedt, és emiatt sokak által ismert bodorka szerezte meg.

A bodorka nem nagy termetű, de széles körben elterjedt pontyfélénk. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel. Erre az is okot ad, hogy mindkét faj szemgyűrűje többnyire narancsszínű. A vörösszárnyú keszeg hátúszója azonban sokkal hátrébb kezdődik, mint a hasúszói, ami alapján biztosan megkülönböztethető.

A bodorka táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok, férgek, alsóbbrendű rákocskák, puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Kisebb számban a folyók dévérzónájában is előfordul, itt azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel illették. Beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és jól átsütve az íze kitűnő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?