2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Hírek - Állat

Madárinfluenza: június 10-én visszakaphatjuk a mentességet

Június 10-én nyerheti vissza Magyarország a madárinfluenza alóli mentesség státusát. A Földművelésügyi Minisztérium már harmincegy országnak jelezte a mentesség várható dátumát. A tavaly novemberben kirobbant járvány miatt összesen 2,65 millió baromfit kellett leölni 234 fertőzött hazai gazdaságban.
 
 

Március 30-án oldották fel Magyarországon az utolsó területet a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozások alól – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos a Baromfi Termék Tanács (BTT) közelmúltbeli elnökségi ülésén. Az utolsó végrehajtott fertőtlenítés dátumához viszonyítva június 10-én várható, hogy Magyarország visszanyeri mentességi státusát.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) már 31 ország illetékes hatóságának jelezte a mentességi státus megszerzésének dátumát. Egyúttal a tárca kérte, hogy oldják fel a korábban elrendelt korlátozásokat. A legtöbb nem uniós ország Magyarország teljes területére kiterjesztette a madárinfluenza miatti kereskedelmi korlátozásokat.

A járvány tavaly novemberben egy pulykatelepen tört ki a Békés megyei Tótkomlóson. A H5N8-as vírus később összesen 234 gazdaságot fertőzött meg, amelyekben 2,65 millió baromfit kellett leölni. A kórokozót Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Veszprém és Somogy megyei állattartó gazdaságokban azonosították.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu