2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Madárinfluenza: mostantól szigorú ellenőrzések a baromfitartóknál

Átfogó járványvédelmi ellenőrzéseket indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a baromfitartóknál. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, amelynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély. Az akciót a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte.
 
 

Egységes és szigorú hatósági ellenőrzésekre számíthatnak a baromfitartók a madárinfluenza-járvány ismételt kitörésének megelőzése érdekében – áll a Nébih közleményében, A hivatal a leginkább veszélyeztetett megyékben – elsősorban Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban – méri fel a baromfiágazat járványügyi készültségét a BTT kezdeményezésére.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, de a kórokozó megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával. A helyszíni ellenőrzések főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a telepi zártságra, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen megvalósított etetésre és itatásra, illetve az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére irányulnak.

A tavalyi, magas patogenitású madárinfluenza-járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a hazai baromfiágazatnak. Noha az őszi hatósági audit elsődlegesen a figyelemfelhívásra, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak – áll a Nébih közleményében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu