Magyarország válhat a régió vezető lazactenyésztőjévé

Magyarország válhat a régió vezető lazactenyésztőjévé (x)

agrarszektor.hu
A szárazföldi lazacfarm nem csupán Magyarországon, de Közép-Európában is egyedülálló halgazdasági befektetésnek számít. A nemcsak méretét tekintve, de innovációs szempontból is kiemelkedő fontosságú fenntartható agrárberuházás a régióban először Zalaegerszegen valósulhat meg.

A hazai agrárszektorban még kevésbé jellemző az un. 'impact investing' (ökológiailag fenntartható beruházás), amelynek lényege a pénzügyi hozam mellett mérhető, kedvező társadalmi vagy környezeti hatás. Új piaci szereplőként a Zalmon Kft. 2022 elején egy világszínvonalú technológiával működő, környezetbarát lazactelep építésébe kezd Zalaegerszegen.

A régió első szárazföldi lazacfarmjának célja a hazai akvakultúra fejlesztése mellett az európai lazacellátásban jelentkező egyre növekvő igények hatékony és felelősségteljes kiszolgálása. A hazai vízkészletek környezetbarát felhasználására épülő beruházás nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával kíván változtatni az egyre kevésbé fenntartható tengeri tenyésztési gyakorlatokon.

"Célunk, hogy a régióban elsőként tenyészthessünk egészséges és jó minőségű lazacot, mindezt környezetbarát és innovatív módon. Magyarország nagyon komoly képzést folytat a halászat és halbiológia terén, nemzetközileg elismert szakemberek dolgoznak ezeken a területeken, így biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül sikeres lesz a hazai toborzásunk, illetve a külföldön dolgozó szakemberek hazacsábítása is" - fogalmazott Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

Sagyibó Viktor

Lazactenyésztés a szárazföldön, ráadásul Magyarországon?

A lazactenyésztéshez nincs szükség sós vízre, így már az egész világon elindultak fejlesztések, és melegebb éghajlatú, déli országokban is létrehoztak un. land-based/szárazföldi farmokat, hogy az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactelepek működését a környezetet kevésbé terhelő megoldásokkal váltsák ki. Magyarország rendkívül gazdag természetes és tiszta vizekben, Zalaegerszeg környéke pedig nemcsak az egyik legcsapadékosabb és legtisztább vízkészlettel rendelkező régió, de a fontos európai felvevőpiacokhoz is elérhető közelségben van.

"Várhatóan 2024-ben indulhat meg a lazacok értékesítése, Magyarországon kívül, elsősorban Bécs, Graz és München, illetve Észak-Olaszország nagykereskedői felé. Óriási előnyünk lesz a lokáció: gyakorlatilag a reggel még vízben úszó halak 6 órán belül már a régió kereskedéseiben lehetnek. Több üzletlánccal folytatunk tárgyalásokat, és komoly szükséglet mutatkozik a környezettudatos módon előállított, versenyképes árú termékekre mind a hazai, mind az európai piacokon" - mondta el Sagyibó Viktor a Zalmon Kft. üzleti tervei kapcsán.

Világszínvonalú technológia a Zalában

A szárazföldi lazacfarmok mind környezetvédelmi szempontból, mind a halak minőségét és egészségét tekintve a jelenleg ismert legkorszerűbb és legfenntarthatóbb technológiára épülnek. A következő években megépülő telepen a nemzetközi szinten elismert, innovatív üzemi technológiát használják majd, amely újrahasznosító, recirkulációs akvakultúra-rendszeren (RAS) alapul. A vizet csúcstechnológiájú szűrő- és oxigénellátó rendszerek segítségével keringtetik vissza, ezzel teremtve meg a lazacok számára a tiszta és optimális környezetet. Az egészséges hal számára fontos a megfelelő mennyiségű mozgás is, így ahhoz, hogy ne hízzanak el, a mozgást vízkeringtető rendszer biztosítja. A teljesen zárt rendszer miatt nincs szükség antibiotikumos vagy egyéb kezelésre, s a halak jobb minőségűek, frissebbek, valamint gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentesek, ellentétben tengeri ketrecekben tenyésztett társaikkal.

 

 

 

(x)


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13