2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Állat

Már bent lenne a rettegetett vírus a sertéstelepeken?! - Ez az igazság

Ismét rémhír kering a neten, amit most nagy, ismert lapok indítottak el. Az "utca emberét" megkérdezve állítják, hogy a Nébih szavahihetetlen, és a rettegett afrikai sertéspestis már jelen van a magyar állományokban.
 
 

Tegnap a 24.hu sokkoló cikket tett közzé arról, hogy állítólag titokban és tömegesen ölik le a házisertéseket Magyarországon az afrikai sertéspestis miatt. A cikkben ez áll: "Százával ölik a disznót. Fejbe lövik őket, de mindenki hallgat." Egy járókelő így nyilatkozik a lapnak: "Ki lett adva a tanácsnak, hogy le kell ölni minden disznót, ami él és mozog. Nem maradt egy sem, kinyírtak nem tudom mennyit, ötszázat biztos. Tegnap ölték le az utolsót, a Kossuth utcában." Az emberek a kártérítés mértékét is tudják: 400 forint volt kilónként.

A helyszín Tiszatarján.  Az Index úgy tudja, Tiszafüreden, Dormándon, Poroszlóban, illetve a Hajdúság egy méretesebb telepén történt házisertésirtás. A 24.hu Mezőnagymihályt említette még.

Megkérdeztük a Nébih-et, mit tudnak erről. A következő választ kaptuk:

"Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa kizárólag a vaddisznó-állományban van jelen, házi sertésben nem mutatták ki a kórokozót a vizsgálatok.Ugyanakkor a betegség jelentette kiemelten magas kockázat miatt a hatósági állatorvosok rendkívül szigorúan lépnek fel, már csupán gyanú alapján is elrendelhetnek ilyen célú intézkedéseket.

A gyanú alapján történő azonnali leölésre kislétszámú háztáji udvarokban valóban sor került már, azonban a laboratóriumi vizsgálatok végül nem igazolták a betegség jelenlétét."

A Nébih utal arra is, hogy az avatatlanok egyéb intézkedésekkel is összetéveszthetik a sertésirtást. Ugyanis az ország területén most zajlik a PRRS-mentesítés is (pl. sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája), ami szintén teljes állományok likvidálásával, a telepek fertőtlenítésével és pihentetésével jár.

Hogy ne csak a Nébih-et kérdezzük, az Állatorvostudományi Egyetem véleményét is kikértük, ahol Dr. Fodor László, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék vezetője nagyon valószínűtlennek nevezte azt, hogy egy, az uniós intézmények által akkreditált és sűrűn ellenőrzött, központi Nébih-laborban tévedjenek egy ilyen ügyben.

Hozzátesszük: nyilvánvaló, hogy sértené az ország érdekeit, ha megtalálnák a rettegett kórt, de az is, ha kiderülne, hogy egy bejelentési kötelezettség alá tartozó vírust "rejtegettünk" az országban. Az előbbiből nagy anyagi kárunk lenne, az utóbbiból inkább csak erkölcsi, ami viszont hosszú távon rombolná az értékesítési lehetőségeinket. Nem érdemes hazudni, bármennyire "csábító" lehetőségnek tűnik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu