Már hangosan dörömböl a német határon a sertéspestis

Már hangosan dörömböl a német határon a sertéspestis

agrarszektor.hu
Már csak napok kérdése, hogy Európa legnagyobb sertéshúsexportőre bejelentse: megtalálták az első fertőzött vaddisznótetemet az országban. Az utolsó lengyelországi kitörési pont mindössze 21 kilométerre van a német határtól, ami azt jelenti, hogy a vírus már ennél is közelebb járhat. Tudjuk, hogy elkerülhetetlen a kór németországi felbukkanása, mégis lehetetlen felkészülnie a világnak arra a kereskedelmi helyzetre, ami hamarosan bekövetkezik. Ilyenre ugyanis még nem volt példa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Feszült a hangulat a német sertéstartók és erdészek körében, ami nemcsak a sertéspestisnek, hanem az általános gazdasági légkörnek is köszönhető. A befektetési kedv hosszú évek óta nem volt ennyire rossz, mint most. A mezőgazdaság legtöbb ágazatában ugyanis a 2019/20-as gazdasági évben romlott  a jövedelmezőség, ez alól szinte egyedül a kínai import által pörgetett sertéstartás jelentett kivételt. Csakhogy most éppen ez a sikeres ágazat került végveszélybe - írja a handelsblatt.com.

Az afrikai sertéspestis ugyanis közvetlenül a német határhoz lopódzott és már hangosan dörömböl rajta. A lengyel hatóságok további kitörési pontokat jelentettek a mezőgazdasági minisztériumnak: két fertőzött tetemet találtak az elmúlt napokban, az egyiket 21, a másikat 32 kilométerre a német határtól. December elején még az utolsó detektált eset 40 kilométerre volt a demarkációs vonaltól. 


A németek attól tartanak, hogy csak napok kérdése az első fertőzött vaddisznó felbukkanása az országban, és ennek a házisertések exportálhatóságában azonnal következménye lesz. Az Ázsiába irányuló sertéshúskivitel nagyon fontos Európa legnagyobb exportőrének, mivel Kínában éppen azokat a testrészeit kedvelik leginkább a disznónak, amelyeket az európai ember kevésbé preferál: a csülkét, a belsőségeket, az orrát, fülét és zsírját. Mivel Kína sertésállománya 40 százalékkal csökkent a kór miatt, virult a másodrangú testrészek exportja, miközben az értékes húsok termelése is felfuthatott (bár uniós szinten gyakorlatilag elértük a termelési határainkat, most a brazilok és az amerikaiak biznisze  szaladhat meg, akik 5 százalékkal növelni tudták a sertéskibocsátásukat - agrárszektor.hu).

Ha a sertéspestis a tenyésztett állományokban is felbukkanna, akkor az érintett telep valamennyi egyedét le kelleni ölni, majd védőövezetet és megfigyelési zónát kialakítani a gócpont körül, amin belül a sertések szállítása tilos. A Német Parasztszövetség számításai szerint a sertéspestis németországi megjelenése éves szinten 2-3 milliárd euró bevételkiesést okozna a sertéságazatban. A kór leküzdéseinek egyéb költségeivel együtt kétszámjegyű eurómilliárdos károk keletkezhetnek a német gazdaságban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A német agrárminisztérium már készül az elkerülhetetlenre. Első lépésben úgy módosították a vadászati törvényt, hogy az első vaddisznótetem észlelésekor tömeges vadállomány-ritkításra kerüljön sor, és azt is gyakorolják, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan felszámolni az érintett sertéstelepeket. A vírus mindenképpen meg fog jelenni az országban, hiszen a vaddisznókon kívül az ember a legnagyobb terjesztője. Egy eldobott szalámis szendvicsben még egy hónapon át életképes a kórokozó, a füstölt sonkában pedig egy éven át is megőrzi fertőzőképességét.

A vírusra tehát fel lehet készülni, a következményeire azonban nem. Eddig csak a madárinfluenza okozott világméretben összemérhető kiterjedésű járványt, de az az állományok sokkal kisebb hányadát érintette egy olyan állatfajban, amelyiknek a termelése egy fél év alatt újra felfuttatható. A mostani helyzet nagyságrendekkel rosszabb, és mivel a világ legnagyobb fogyasztóját is érinti, megjósolhatatlan, hogy a kereskedelmi korlátozások milyen mértékével kell majd számolnia a világnak, és ennek milyen hatása lesz az árakra.

Kisebb léptékben a lengyelek példáját érdemes tanulmányozni, ahol 2014 óta van jelen a vírus, erről itt írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?