Máris behódoltak a láncok a tejes gazdáknak?

agrarszektor.hu
Máris növekedett a magyar tejtermékek aránya a kereskedelmi láncokban a múlt heti tejdemonstráció nyomán. A piaci szereplők ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a tiltakozásokat kiváltó importot nem lehet teljes mértékben kizárni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tejtermelők múlt heti demonstrációját követően már több áruházláncnál is kedvező változások indultak el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tapasztalatai szerint - közölte Mélykuti Tibor, a szakmaközi szervezet elnöke az MTI-vel. A terméktanácsi tag kiskereskedelmi láncoknál - a CBA, a Tesco, az Auchan és a Penny Market - több magyar termék lett a kínálatában, de például a Sparnál - amely nem tagja a szakmaközi szervezetnek - szintén kedvező folyamat indult el. Ez a cég ugyanis már nem kínál vevőinek import UHT tejet, csak belföldit.

Azokkal a kereskedelmi láncokkal, amelyek tagjai a terméktanácsnak, korábban már egyeztetett a szakmaközi szervezet arról, hogyan lehet növelni a magyar tej és tejtermékek kínálatát, például az UHT tej esetében. Az alacsony áron beszerezhető importot ugyanakkor nem lehet teljesen kizárni az üzletek kínálatából - jegyezte meg a szervezet elnöke.

Mint ismert, a tejtermelők a múlt kedden több helyen tartottak félpályás útlezárásokat. A gazdálkodók a budaörsi Metrónál, a Coop-csoporthoz tartozó pécsi Mecsek Füszért Zrt.-nél és a tejtermékimporttal foglalkozó nagytarcsai Foltin Globe Kft.-nél szerveztek tiltakozó megmozdulásokat. A szakmaközi szervezet elnöke szerint a demonstráció felháborodást váltott ki az érintett piaci szereplőknél.

A tiltakozást a tejtermelők a számukra kedvezőbb piaci feltételek biztosítása érdekében szervezték, a magyar piacon megjelenő nagy mennyiségű import ellen. A magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej, valamint a félkemény sajtoknál tapasztalható nagy mennyiségű behozatal zavarja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03