2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Állat

Medúza-DNS-sel módosított bárányhús került forgalomba Franciaországban

Medúza DNS-sel módosított bárányhúst hoztak kereskedelmi forgalomba Franciaországban. A Ruby névre keresztelt bárányt az ország Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetének (INRA) egyik programjában hozták létre, és a francia hatóságok szerint elfogyasztása nem jár egészségügyi kockázatokkal. Ennek ellenére az ügy kivizsgálását kezdeményezték. Feltételezések szerint a génmódosított bárányt egy alkalmazott juttathatta a vágóhídra.
 
 

Olyan genetikailag módosított bárányhús került piaci forgalomba tavaly Franciaországban, amelyhez korábban medúza DNS-t adtak – írja a Le Parisien című lap. A Ruby néven becézett bárány a francia nemzeti mezőgazdasági programon belül látta meg a napvilágot. A bárány anyjának DNS-ét még korábban módosították, és úgynevezett zöld fluoreszkáló fehérjével látták el. A beavatkozással a juh bőre áttetszőbb lett, erre pedig azért volt szükség, hogy a kutatók könnyebben tudják vizsgálni az állatba ültetett különböző szívimplantátumokat.

Ruby már módosult génállománnyal jött a világra 2014 márciusában, majd - máig tisztázatlan körülmények között - hagyományos társai közé keveredett. Tavaly ősszel adták el egy vágóhídnak, ahonnan egy magánszemély vásárolta fel. Eddig még nem derült ki, hogy hányan fogyasztottak a húsából.

Az INRA elnöke szerint ugyan a genetikailag módosított hús elfogyasztása semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent, arra kérik az ügyészséget, hogy vizsgálják ki az ügyet. Feltételezések szerint Rubyt az egyik kutató szándékosan juttathatta ki az intézetből, de az esetről a kutató közvetlen felettese nem készített jelentést, így mindkettőjüket elbocsátották.

Nem ez az első eset, hogy genetikailag módosított húsokkal kísérleteznek. Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, Kínában például olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu