Medúza-DNS-sel módosított bárányhús került forgalomba Franciaországban

agrarszektor.hu
Medúza DNS-sel módosított bárányhúst hoztak kereskedelmi forgalomba Franciaországban. A Ruby névre keresztelt bárányt az ország Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetének (INRA) egyik programjában hozták létre, és a francia hatóságok szerint elfogyasztása nem jár egészségügyi kockázatokkal. Ennek ellenére az ügy kivizsgálását kezdeményezték. Feltételezések szerint a génmódosított bárányt egy alkalmazott juttathatta a vágóhídra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olyan genetikailag módosított bárányhús került piaci forgalomba tavaly Franciaországban, amelyhez korábban medúza DNS-t adtak - írja a Le Parisien című lap. A Ruby néven becézett bárány a francia nemzeti mezőgazdasági programon belül látta meg a napvilágot. A bárány anyjának DNS-ét még korábban módosították, és úgynevezett zöld fluoreszkáló fehérjével látták el. A beavatkozással a juh bőre áttetszőbb lett, erre pedig azért volt szükség, hogy a kutatók könnyebben tudják vizsgálni az állatba ültetett különböző szívimplantátumokat.

Ruby már módosult génállománnyal jött a világra 2014 márciusában, majd - máig tisztázatlan körülmények között - hagyományos társai közé keveredett. Tavaly ősszel adták el egy vágóhídnak, ahonnan egy magánszemély vásárolta fel. Eddig még nem derült ki, hogy hányan fogyasztottak a húsából.

Az INRA elnöke szerint ugyan a genetikailag módosított hús elfogyasztása semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent, arra kérik az ügyészséget, hogy vizsgálják ki az ügyet. Feltételezések szerint Rubyt az egyik kutató szándékosan juttathatta ki az intézetből, de az esetről a kutató közvetlen felettese nem készített jelentést, így mindkettőjüket elbocsátották.

Nem ez az első eset, hogy genetikailag módosított húsokkal kísérleteznek. Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, Kínában például olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13