2019. augusztus 23. péntek Bence

Hírek - Állat

Még több állatjólétet akarnak, de ki fizeti meg? - A gazdáknak már elegük van

A németországi állatvédők húsadót bevezetését javasolják, ami gyakorlatilag az áfaterhek drasztikus emelését jelentené. Úgy vélik, ezzel a fogyasztókra terhelhető a húsevés költsége, a többlet-áfabevételt pedig kötelezően az állattartás színvonalát emelő kiírásokra kellene fordítania az államnak. A CDU/CSU nem tartja rossznak az elképzelést, az ellenzék azonban számos hibát talált benne.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az állatok tartási körülményeinek javítása céljából a Német Állatvédők Szövetsége felszólította a kormányzatot, hogy vessen ki többletadót a húsféléségekre – írja a welt.de. A szövetség elnöke, Thomas Schröder szerint „széndioxid-adóhoz hasonlóan húsadóra is szükség van”. A bevételeket az istállók átalakítására lehetne fordítani. Az "adó" egy kiló húsra, egy liter tejre vagy egy doboz tojásra vonatkoztatva csak pár centet jelentene – érvel. A hús drágulásával párhuzamosan csökkenne a termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is, ami segíthetné a 2016-ban kitűzött klímapilitikai célok megvalósítását. Eszerint 2030-ig a kibocsátott ÜHG mennyiségét 31-34 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest.

A CDU/CSU pártszövetség konstruktívnak nevezte a javaslatot, amennyiben a befolyt összeg valóban állatjóléti célokra megy el. A fogyasztók által követelt, fenntartható állattartás kialakítása ugyanis eurómilliárdokba kerül, ennek terhét pedig nem viselhetik egyedül az állattartók. A kormányzat az állattartás színvonalának emelését országos szinten mintegy 3-5 milliárd euróra becsüli. Az SPD szerint a fogyasztói elvárások teljesítését a fogyasztóknak kell megfizetniük, mégpedig úgy, hogy

az  állati termékekre jelenleg érvényes 7 százalékos áfát egységesen 19 százalékra emelik.

Természetesen az állattartóknak is hozzá kell járulniuk a célok eléréséhez, ezért a jövőben csak azok az üzemek kaphatnak agrártámogatást, amelyekben az állatjóléti, környezet- és természetvédelmi előírások teljesülnek. (Kérdés: ezek szerint eddig nem így volt?)


A Zöldek szerint a hús eddig indokolatlanul alacsony forgalmi adót élvez Németországban. Semmi oka nincs annak, hogy míg a zabtejre 19 százalékos áfa van érvényben, addig a húsra csak 7.  Fontosnak tartják továbbá, hogy hektáronként legfeljebb 2 állategységet (két felnőtt szarvamarha tömegével megegyező állatmennyiséget) lehessen tartni. Megjegyezzük:a magyar földforgalmi törvény csak annak az állattartónak ad a földszerzés szempontjából elővásárlási jogot, amelyik kéthektáronként tart egyetlen állategységet. Vagyis a németek azt szeretnék elérni, hogy hektáronként legfeljebb négyszer több állatot tarthassanak, mint ami nálunk van érvényben. Jelen pillantban ennél is nagyobb lehet az állatsűrűségük, nem csoda, ha a talajok nitrátterheltségével folyamatosan gondjuk van.

A baloldal, az FDP és az AfD azonban ellenezte az állati termékek megsarcolását. A baloldal a szociálisan rászorultak védelmében nevezte igazságtalannak, hogy minden egyes fogyasztónak fizetnie kellene az állatjólétért.

Az állatjólétet eddig is előírások és támogatások révén szabályoztuk, csupán ezeknek kellene érvényt szereznünk, a forgalmi adónak itt semmi keresnivalója"

- hangzott az érvük. Az FDP oldalán pedig azt hangsúlyozták, hogy az egész akció csak a hús mesterséges drágítását eredményezné a piacon, ami versenyképtelenné tenné a német termékeket a hazai polcokon. Az AfD pedig azért tartotta rossz ötletnek a központi adószedést és újraosztást, mert a gazdák már így is túlságosan függnek a költségvetés kegyeitől. Inkább az állatjólét szintjét jelző minőségtanúsító címkék kötelező bevezetését javasolták.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu