2020. szeptember 22. kedd Móric

Hírek - Állat

Megállíthatatlanul terjed a gyilkos madárkór: ebben a megyében nagyon nagy a baj

A majsai járás valamennyi településének bel- és külterülete is beleesik a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzetbe. A madárvész miatt Bács-Kiskun megye szinte teljes területére védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az illetékes hatóság.
 
 

A Nébih korábbi közlése szerint a madárinfluenza-járvány március 26-ai megjelenése óta Bács-Kiskun és Csongrád megyében, április közepéig 226 állattartó telepen mutatták ki a H5N8-at Bács-Kiskun és Csongrád megyében, közölte az országos főállatorvos. Bognár Lajos elmondta, hogy a madárinfluenza-vírusfertőzésben érintett gazdaságokban kb. 3,5 millió állatot öltek le, ebből 870 ezret preventív céllal. Tovább növeli a bajt, hogy a Majsa Info értesülései szerint az állati tetemeket feldolgozó cégek kapacitása nem volt elegendő, így több helyen – Kiskunmajsán is – a leölt állatok helyszíni elföldelését rendelték el, amire egyébként lehetőséget biztosítanak a jogszabályok.

Bács-Kiskun megyében a vírus terjedésének akadályozásáért komolyan csökkenteni kellett az állománysűrűséget. A főállatorvos szerint az állattartók közvetlen kára több milliárd forint. Bognár Lajos elmondta, a két megye közül Bács-Kiskunban a hatalmas állománysűrűség miatt okoz nagyobb károkat a madárinfluenza. Az állattartó telepek itt szinte egymást érik, így ha a megyében megjelenik a betegség, szinte lehetetlen megállítani. A gyors terjedésnek az utóbbi időszak szeles, gyakran viharos időjárása is kedvezett.

A védőkörzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra és háztáji udvarokra az egyik legfontosabb előírás, hogy az ott elhelyezkedő gazdaságokban minden baromfiállományt és egyéb, fogságban tartott szárnyast a gazdaság/udvar kijelölt épületében zártan kell tartani. Amennyiben ez nem megoldható, vagy az állatok jólétét veszélyeztetné, azokat a gazdaság valamely más helyén kell elkülöníteni, de mindenképpen úgy, hogy az érintett állatok ne érintkezhessenek a gazdaságban található többi baromfi állománnyal.

A madárinfluenza járványra tekintettel az Agrárminisztérium a leölési határozatokat a vágóhídi igazolással egyenértékű dokumentumként fogadja el a baromfitartóktól az állatjóléti támogatások IV. negyedévi kifizetési kérelmeinek benyújtása során. Fontos, hogy ha a leölési határozat a leölt állatok darabszámát nem tartalmazza, úgy annak igazolására az eljáró hatósági állatorvos által készített jegyzőkönyv másolatát is mellékelni kell.

A telepek felszámolása az állategészségügyi hatóság által elrendelt állatjárványügyi intézkedés, ezért alapelvként kártalanítás illeti meg a gazdálkodókat, de erre csak akkor van lehetőség, ha a törvénynek megfelelően tartották az állatokat. Az eljáró hatóság többször állapított meg szabálytalanságokat, ezért a járási hivatalnak többeket ki kellett zárnia a kártalanításból. Az érintett állattartók jellemzően a baromfik kötelező zártan tartásának szabályát sértették meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu