2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Állat

Megállíthatatlanul terjed a gyilkos sertéskór: azonnali megoldásra van szükség

A sertéshús a legnépszerűbb húsféle a világon, a teljes húsfogyasztás 35,6%-át teszi ki. A sertéságazat számára az afrikai sertéspestis (ASP) az akár 100%-os halálozási rátájával hatalmas problémává nőtte ki magát az elmúlt években, komoly veszteséget generálva az állatállományban, és gazdaságilag is. Jelenleg is 51 ország érintett Afrikában, a Csendes-óceán térségében és Európában, és mivel oltás nincs ellene, a betegség nem csupán az állatok egészségére és jóllétére káros, hanem a gazdák megélhetésére is.
 
 

A koronavírus okozta nehéz helyzet közepette továbbra is terjed az ASP, felerősítve az egészségügyi és társadalmi-gazdasági válságot. Számos érintett országban hiányoznak az emberi, anyagi és szakmai erőforrások a gyors felismeréshez, reakcióhoz és a betegség kontroll alatt tartásához. A betegség veszélyezteti a világ házisertés- és vaddisznó-állományát, ezért az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Állategészségügyi Világszervezet (OIE) összefogott a betegség globális kezeléséért, tudhattuk meg a FAO közleményéből.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
Ebben a globalizált világban, amikor a betegségek villámgyorsan lépnek át határokat, a legújabb tudományos információk gyors megosztása, a nemzetközi összefogás és az afrikai sertéspestisről való adatszolgáltatás mind szükségesek a határokon átívelő betegségek terjedésének megállításához és hatásuk csökkentéséhez

– mondta Maria Helena Semedo, a FAO  főigazgató-helyettese.

A FAO és az OIE felhívást intéz minden ország és partnerei felé, hogy fogjanak össze ezen halálos sertéskór ellen az afrikai sertéspestis globális ellenőrzésére irányuló közös kezdeményezésük égisze alatt. Építve a két szervezet közös, határokon átnyúló állatbetegségek fokozatos ellenőrzésére kialakított Globális Keretrendszerének (GF-TADs) jelentős tapasztalatára az állategészségügyi veszélyek kapcsán, az ezen belül életre hívott globális kezdeményezés az országos, regionális és globális partnerségek létrejöttét támogatja, erősíti az ellenőrző intézkedéseket és csökkenti ezen komplex és kihívást jelentő betegség hatását.

Az afrikai sertéspestis globális ellenőrzésére irányuló kezdeményezés célja:

 • Az országok ellenőrzési kapacitásainak növelése (megelőzés, válasz, kiírtás) összhangban az OIE nemzetközi szabványaival és a legújabb tudomány bizonyítékokon alapuló bevált gyakorlatokkal.
 • Hatékony koordinációs mechanizmus és keretrendszer kialakítása.
 • A termelés és kereskedelem folytonosságának és biztonságosságának garantálása, az élelmiszer-ellátási rendszerek megóvása.
 • Emellett támogatná az országos állategészségügyi hatóságokat a veszély kezelésében nemzeti ellenőrzési programok révén, az állami és privát szektor együttműködésében.

Világviszonylatban az afrikai sertéspestis további terjedése fenyegetést jelent az élelmezésbiztonságra, a gazdaságra és a vidék fejlődésére. A betegség akadályozza a mezőgazdaságot teljes potenciáljának elérésében, munkahelyek létesítésében és a szegénység felszámolásában és a sertéságazat számára további befektetések bevonzásában. Az afrikai sertéspestis globális ellenőrzése hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok, különösen az egyes (szegénység felszámolása) és a kettes (éhezés felszámolása) számú cél megvalósításához.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu