Megállíthatatlanul terjed a sertéspestis: bármikor bekövetkezhet a katasztrófa

agrarszektor.hu
Szlovákiában felszólították a vadászokat, hogy azonnal, és a lehető legnagyobb mértékben ritkítsák meg a vaddisznó-populációt az országban, akár tiltott vadászati módszerek alkalmazásával is, annak érdekében, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis (ASP) további terjedését. Újabb három községben kénytelenek leölni a sertéseket Szlovákiában, miután a napokban újabb háztáji tenyészetben találtak fertőzött állatot. Csak az állat-egészségügyi rendeletek legszigorúbb betartásával óvhatók meg a tenyészetek, a kór továbbterjedésének ugyanis katasztrofális következményei lennének az ország nagy sertéstelepeire.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara a napokban felszólította a szlovákiai üzemi sertéstenyészetek vezetőit, hogy a jelenlegi helyzetben naponta ellenőrizzék, hogy minden dolgozójuk teljes mértékben betartja-e az állat-egészségügyi előírásokat, a tenyészetek ugyanis csak a rendeletek legszigorúbb betartásával óvhatók meg az afrikai sertéspestistől - írja az Infostart. A kamara szerint a kór továbbterjedésének a nagy tenyészetekben katasztrofális következményei lennének.

A kisebb tenyésztőket arra figyelmeztették, hogy a veszélyeztetett területeken maximális mértékben tartsák be az állatorvosok utasításait és a higiéniai előírásokat. Emellett óva intették a lakosokat attól, hogy be nem jegyzett tenyésztőktől vásároljanak elválasztott malacokat, a tenyésztőknek pedig csak tanúsítvánnyal rendelkező takarmány vásárlását javasolják. A kamara felszólította a vadászokat, hogy késedelem nélkül és a lehető legnagyobb mértékben ritkítsák meg a vaddisznó-populációt, akár egyébként tiltott vadászati módszerek alkalmazásával is, illetve felszólították őket arra, hogy ne rendezzenek olyan közös vadászatokat, amelyeken magyarországi szlovák és szlovákiai magyar vadászok vennének részt. 

Egy kelet-szlovákiai háztáji tenyészetében kedden az afrikai sertéspestis újabb esetét vették nyilvántartásba. A betegséget egy házi sertésnél állapították meg, ezen kívül pedig két újabb vaddisznónál is diagnosztizálták. Ez már a harmadik ilyen eset az országban, de a pestist egyelőre az úgynevezett fertőzött területen belül lokalizálták, tehát nem terjedt tovább. Ettől függetlenül újabb három községben kell leölni a sertéseket, hogy megnézzék, a levágott állatoknál kimutatják-e az afrikai sertéspestis kórokozóját. Ez azért fontos, hogy az állatorvosok tudják, sikerült-e lokalizálni a fertőzést, vagy pedig tovább terjed, az ugyanakkor beigazolódni látszik, hogy Délkelet-Szlovákiában a vaddisznók a fertőzés fő forrásai.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?