Megelőznék a vészhelyzetet - Kötelező oltást rendeltek el

agrarszektor.hu
Kötelező vakcinázást rendelt el az országos főállatorvos az úgynevezett kéknyelv-betegség megelőzése érdekében - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium. A költségeket az állam viseli. Jelenleg a járvány nem terjed, de tavaly 77 hazai állattartó telepen mutatták ki a betegséget. A vírus csak kérődzőket fertőz meg, az emberre nem veszélyes.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az országos főállatorvos intézkedése szerint akkor kell majd kötelezően vakcinázni, ha járvány törne ki. Ez esetben az állatokat 20 kilométeres körzetben kötelező lesz oltani, míg százötven kilométeren belül önkéntesen dönthetnek a vakcinázásról, szintén állami támogatás mellett. Azokon a területeken, amelyek nem állnak korlátozás alatt, tilos a vakcinázás. 

Ezekre az állatokra veszélyes
A kéknyelv vírust csak kérődző állatok, így a szarvasmarhák, a juhok és a kecskék kapják el. Leginkább a szarvasmarhák érintettek. Vágásuk és húsuk szállítása viszont nem esik korlátozás alá, mivel az nem okoz fertőzést.


Mint ismert, tavaly október 14-én a Nemzeti-élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) két helyszínen erősítette meg a kéknyelv-betegség kitörését Csongrád megye déli részén. Tavaly december elejéig összesen 77 állattartó telepen mutatták ki a betegséget. Azóta úgynevezett vektormentes periódus áll fenn, vagyis a vírust terjesztő törpeszúnyogok inaktívvá váltak, így a járvány jelenleg nem terjed - számol be közleményében a tárca. 

A hatóság folyamatosan vizsgálja a vírust terjesztő törpeszúnyogok állományát. Emellett monitoring programmal mérik fel az állatállományok fertőzöttségét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02