2020. január 25. szombat Pál

Hírek - Állat

Megint itt van Európában a madárinfluenza

Nagy-Britanniában ismét felbukkant a madárinfluenza - adta hírül a farminguk.com. A hozzánk legközelebb eső kitörési pontok Bulgáriában voltak. Európa 2016/17-ben élte át a kór járványos méretű megjelenését, azóta a baromfi-állományok regenerálódtak, sőt, néhol túl is szaladt a termelés. A vírus azonban itt van, résen kell lenni.
 
 

Idén leginkább Tajvanról érkeztek madárinfluza-kitörésekről hírek, de Vietnám és Nepál is érintett. Európában öt nagy patogenitású madárinfluenzavírus-kitörést (H5N8) regisztráltak augusztus végéig Bulgáriában, három alacsony patogenitásút Dániában (H5N1 és H7N7), egy H5N1-et Németországban és egy H7N3-at Olaszországban.

Most egy suffolki tojótelepen regisztráltak újabb esetet. 2017 óta ez az első alkalom, hogy ismét megjelent a betegség az Egyesült Királyságban. Egy H5-ös, alacsony patogenitású törzsről van szó. A kérdéses telepen található összes madarat leölték a vírus megállítása érdekében, ami ez esetben 27.000 csirkét jelentett.  A vírust a gazdaság állatorvosa találta meg, amikor annak okát vizsgálta, miért csökken a tojástermelés az állományban. Az eset ráirányítja a figyelmet arra, mennyire fontos a betegség azonnali felismerése és jelentése.

Egy kilométeres védőzónát húztak a telep köré. A hatóságok azonnal megnyugtatták a közvéleményt, hogy sem az élelmiszerbiztonságra, sem az emberek egészségére nem jelent veszélyt ez az alacsony patogenitású H5-ös vírustörzs.

Magyarország 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. Azóta különösen a kacsaállományban mutatható ki nagy termelési felfutás. A víziszárnyasok a leginkább kitettek a vonuló madarakkal érkező betegségnek. A suffolki hírben az a legaggasztóbb, hogy egy zárt állományban mutatták ki.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu