Megint itt van Európában a madárinfluenza

agrarszektor.hu
Nagy-Britanniában ismét felbukkant a madárinfluenza - adta hírül a farminguk.com. A hozzánk legközelebb eső kitörési pontok Bulgáriában voltak. Európa 2016/17-ben élte át a kór járványos méretű megjelenését, azóta a baromfi-állományok regenerálódtak, sőt, néhol túl is szaladt a termelés. A vírus azonban itt van, résen kell lenni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén leginkább Tajvanról érkeztek madárinfluza-kitörésekről hírek, de Vietnám és Nepál is érintett. Európában öt nagy patogenitású madárinfluenzavírus-kitörést (H5N8) regisztráltak augusztus végéig Bulgáriában, három alacsony patogenitásút Dániában (H5N1 és H7N7), egy H5N1-et Németországban és egy H7N3-at Olaszországban.

Most egy suffolki tojótelepen regisztráltak újabb esetet. 2017 óta ez az első alkalom, hogy ismét megjelent a betegség az Egyesült Királyságban. Egy H5-ös, alacsony patogenitású törzsről van szó. A kérdéses telepen található összes madarat leölték a vírus megállítása érdekében, ami ez esetben 27.000 csirkét jelentett.  A vírust a gazdaság állatorvosa találta meg, amikor annak okát vizsgálta, miért csökken a tojástermelés az állományban. Az eset ráirányítja a figyelmet arra, mennyire fontos a betegség azonnali felismerése és jelentése.

Egy kilométeres védőzónát húztak a telep köré. A hatóságok azonnal megnyugtatták a közvéleményt, hogy sem az élelmiszerbiztonságra, sem az emberek egészségére nem jelent veszélyt ez az alacsony patogenitású H5-ös vírustörzs.

Magyarország 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. Azóta különösen a kacsaállományban mutatható ki nagy termelési felfutás. A víziszárnyasok a leginkább kitettek a vonuló madarakkal érkező betegségnek. A suffolki hírben az a legaggasztóbb, hogy egy zárt állományban mutatták ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?