Megőrülnek külföldön a magyar marháért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek külföldön a magyar marháért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
20 százalékkal emelkedett Magyarország élőmarha-exportja 2021 január-októberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Hazánk élőmarha-importja ugyanakkor nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 9 százalékkal mérséklődött, értéke azonban 5 százalékkal emelkedett, míg az import volumene 19 százalékkal csökkent, értéke pedig csaknem 3 százalékkal nőtt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) januárban megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése nem változik számottevően 2022 első negyedévében a 2021. január-márciusihoz képest - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 18 százalékos és a vágótehén árának 14 százalékos növekedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztásban nem várható változás. Az USA marhahúsimportja 8 százalékkal lehet több, marhahúsexportja előreláthatóan nem változik a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 3 százalékkal emelkedett, ugyanakkor borjúhústermelése 17 százalékkal csökkent 2021-ben a 2020-hoz viszonyítva. A szarvasmarhák vágása 3 százalékkal nőtt, a vágóállatok élősúlya nem változott. A bika ára 18 százalékkal emelkedett 2021 decemberében az egy évvel korábbihoz képest. Az USA marha- és borjúhúskivitele 18 százalékkal növekedett 2021 január-novemberében 2020 azonos időszakához képest. Az élő szarvasmarha exportja 69 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 57 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 2 százalékkal, élőszarvasmarha-importja 17 százalékkal csökkent ugyanekkor. Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 20 százalékkal emelkedett 2021 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 846 ezer tonna volt 2021-ben, ami 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Kínába 723 ezer tonna brazil marhahús került, ami közel 17 százalékkal kevesebb a 2020-ban szállított volumennél.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 647 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 január-novemberében, 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb piacok Izrael (61 ezer tonna), Hongkong (43 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (41 ezer tonna) voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 3 százalékkal 203 ezer tonnára csökkent 2021 január-novemberében a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget). A behozatal csaknem 80 százaléka Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,41 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében, 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára 27 százalékkal, az üsző "R3" ára 5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Magyarország

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2021-ben a szarvasmarha vágása 3 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása nem változott számottevően. A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 20 százalékkal emelkedett 2021 január-októberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 9 százalékkal mérséklődött, ugyanekkor értéke 5 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport volumene 19 százalékkal csökkent, míg értéke csaknem 3 százalékkal nőtt. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 777 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami 3 százalékos növekedést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 4, a vágótehéné 16 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 15 százalékkal (2680 forint/kilogramm) emelkedett 2021 decemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?