Megszólalt a szakember: itt már a méhészek életben maradása a tét

Megszólalt a szakember: itt már a méhészek életben maradása a tét

agrarszektor.hu
Komoly oka van annak, hogy januárban tiltakozni fognak a méhészek több európai országban is. A háttérben az olcsó kínai méz, valamint a környezeti károk és vegyszerek állnak, ugyanakkor szükség van arra, hogy az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítson a szakemberek számára. A tüntetések célja emellett, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, drámai változások vannak, és fontos, hogy ne import mézet vásároljanak, hanem kizárólag európait.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, Brüsszelben, Párizsban és Amsterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. Erre hívják fel a figyelmet a januári tüntetések is. Fulmer-Takács Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy szerinte a méhészetek körülményei folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó olcsó, cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Hozzátette, a politika, tehát a kormányok nélkül szeretnék megoldni a problémájukat.

Elkövetünk mindent, hogy a jogszabályokat is megváltoztassák, de ezek nélkül is tudunk eredményt elérni. Az emberek figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy itt drámai változások vannak. Az európaiak egy dolgot tudnak tenni, európai mézet kell vásárolniuk!

- hangsúlyozta a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

"Erre tudunk garanciát adni egy úgynevezett védjeggyel, ami mögött egy nagyon szigorú rendszer van, amit kizárólag európai uniós termelőktől származó mézek kaphatnak meg" - tette hozzá. Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik.

"A jelenlegi demonstráció is, többek közt, és Európában a méhészek, így a magyarok próbálkozásai is az irányba hatnak, hogy vegye észre az Európai Unió illetékes bizottsága, hogy nem véletlen kongatjuk a vészharangot, és nemcsak magunkért, méhészekért. Piaci alapon, egyszerűen ki lehet jelenteni, hogy nem tudunk életben maradni, kell nekünk a segítség, amit elsősorban nem pénzben értjük, hanem a tisztességes piaci feltételek megteremtésében"
- emelte ki Bross Péter.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület arra is rámutatott, hogy az EU-ba évente 250 ezer tonna méz jön be, a fele Ázsiából. Kína pedig a világ méztermelésének harmadát, 550 ezer tonna mézet termel. Ez a nagy mennyiségű olcsó méz meghatározza a többi méz, így a magyar méz árát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?