2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Állat

Megújult a 40 milliárdos árbevételű cégcsoport csirkefeldolgozója

A nagyvállalati beruházási programnak köszönhetően újult meg a Taravis Kft. sárvári csirkefeldolgozó üzeme. A program azoknak vállalkozásoknak segít, amelyek a szigorú közösségi elvárásoknak ugyan megfelelnek, a méreteikből adódóan mégis elesnek az uniós támogatásoktól. Az 1,2 milliárd forintos beruházást a kormány 290 millió forinttal támogatta. Az avatáson részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter és Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
 
 

A kormány 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott eddig a cégeknek a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében, amelynek köszönhetően több mint kétszázmilliárd forintnyi fejlesztés és 2400 új munkahely jött létre, mondta Varga Mihály szerdán, amikor Sárváron átadta a Gallus cégcsoporthoz tartozó Taravis Kft. csirkefeldolgozó üzemét. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a nagyvállalati beruházási programmal olyan vállalkozásoknak kívánnak új lendületet adni, amelyek a szigorú közösségi elvárásoknak ugyan megfelelnek, mégis elesnek az uniós támogatásoktól, mert méreteikből adódóan már nem felelnek meg a kiírásoknak, tudhattuk meg az MTI közleményéből. Ezek azok a vállalkozások, amelyeknek, ha fejleszteni akarnak, szükségük van a támogatásokra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Gallus cégcsoport, amelynek a sárvári Taravis Kft. is tagja, évek óta a Dunántúl egyik legjelentősebb baromfitermékeket előállító vállalatcsoportja, dinamikusan fejlődik, és a jövőben is képes a növekedésre. Varga Mihály beszédében kitért a világgazdaságban várható gazdasági lassulásra is. Elmondta, hogy bár recesszió még nincs, a kormány azon dolgozik, hogy a lassulás a lehető legkisebb mértékben érintse a magyar gazdaságot. Varga Mihály az élelmiszeripart a magyar gazdaság húzóágazatai közé sorolva ismertette, a 4500 élelmiszeripari vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát, ezért a kormány ezt az ágazatot a jövőben is kiemelten kezeli, fejlődését, modernizálását támogatja.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a munkanélküliségi ráta 3,4%-ra csökkent, és egyre több olyan szektor van, köztük az élelmiszer ágazat is, ahol munkaerőhiány van. A kormány köztehercsökkentő programjának részeként pedig az állam több pénzt hagy a vállalkozásoknál, amelyek a felszabaduló forrást fejlesztésekre vagy éppen a munkaerő megtartását szolgáló bérfejlesztésre fordíthatják, mondta a pénzügyminiszter, példaként említve a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentését 19,5%-ról 17,5%-ra.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az avatáson arról beszélt, hogy a szaktárca 200 milliárd forint támogatást nyújtott az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozásoknak, ebből 35 milliárd forinttal támogatták a húsfeldolgozást, húskészítmények gyártását. A vidékfejlesztési források felhasználásának köszönhetően mintegy 70 milliárd forintnyi beruházás jött létre a húsiparban.

Szabó István ügyvezető igazgatója elmondta: a Gallus a brojlercsirke-keltetésben messze piacvezető Magyarországon, idén mintegy 83 millió csirke keltetését tervezik, ez a magyar brojlertermelés 30-32%-a, ennek 50-60%-át exportálják. A felnevelt és a vágóhidakon végül levágott csirkékből előállított termékek jelentős része is exportra kerül, a hazai értékesítés zöme pedig a nagy áruházláncokon keresztül történik.

A Gallus cégcsoport 1100-1200 embert foglalkoztat, árbevétele 2018-ban elérte a 40 milliárd forintot, a cégcsoport az elmúlt években 8 milliárd forintot fordított fejlesztésre. A sárvári Taravis Kft.-nél a mostani, 1,2 milliárd forintos fejlesztés során teljesen megújult a vágóhíd, kicserélték a gépek és berendezések 90%-át, a működést a lehetőségek szerint automatizálták, illetve megépült egy nagy kapacitású hűtőház is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu