2019. október 17. csütörtök Hedvig

Hírek - Állat

Megújult a 40 milliárdos árbevételű cégcsoport csirkefeldolgozója

A nagyvállalati beruházási programnak köszönhetően újult meg a Taravis Kft. sárvári csirkefeldolgozó üzeme. A program azoknak vállalkozásoknak segít, amelyek a szigorú közösségi elvárásoknak ugyan megfelelnek, a méreteikből adódóan mégis elesnek az uniós támogatásoktól. Az 1,2 milliárd forintos beruházást a kormány 290 millió forinttal támogatta. Az avatáson részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter és Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kormány 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott eddig a cégeknek a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében, amelynek köszönhetően több mint kétszázmilliárd forintnyi fejlesztés és 2400 új munkahely jött létre, mondta Varga Mihály szerdán, amikor Sárváron átadta a Gallus cégcsoporthoz tartozó Taravis Kft. csirkefeldolgozó üzemét. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a nagyvállalati beruházási programmal olyan vállalkozásoknak kívánnak új lendületet adni, amelyek a szigorú közösségi elvárásoknak ugyan megfelelnek, mégis elesnek az uniós támogatásoktól, mert méreteikből adódóan már nem felelnek meg a kiírásoknak, tudhattuk meg az MTI közleményéből. Ezek azok a vállalkozások, amelyeknek, ha fejleszteni akarnak, szükségük van a támogatásokra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Gallus cégcsoport, amelynek a sárvári Taravis Kft. is tagja, évek óta a Dunántúl egyik legjelentősebb baromfitermékeket előállító vállalatcsoportja, dinamikusan fejlődik, és a jövőben is képes a növekedésre. Varga Mihály beszédében kitért a világgazdaságban várható gazdasági lassulásra is. Elmondta, hogy bár recesszió még nincs, a kormány azon dolgozik, hogy a lassulás a lehető legkisebb mértékben érintse a magyar gazdaságot. Varga Mihály az élelmiszeripart a magyar gazdaság húzóágazatai közé sorolva ismertette, a 4500 élelmiszeripari vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát, ezért a kormány ezt az ágazatot a jövőben is kiemelten kezeli, fejlődését, modernizálását támogatja.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a munkanélküliségi ráta 3,4%-ra csökkent, és egyre több olyan szektor van, köztük az élelmiszer ágazat is, ahol munkaerőhiány van. A kormány köztehercsökkentő programjának részeként pedig az állam több pénzt hagy a vállalkozásoknál, amelyek a felszabaduló forrást fejlesztésekre vagy éppen a munkaerő megtartását szolgáló bérfejlesztésre fordíthatják, mondta a pénzügyminiszter, példaként említve a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentését 19,5%-ról 17,5%-ra.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az avatáson arról beszélt, hogy a szaktárca 200 milliárd forint támogatást nyújtott az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozásoknak, ebből 35 milliárd forinttal támogatták a húsfeldolgozást, húskészítmények gyártását. A vidékfejlesztési források felhasználásának köszönhetően mintegy 70 milliárd forintnyi beruházás jött létre a húsiparban.

Szabó István ügyvezető igazgatója elmondta: a Gallus a brojlercsirke-keltetésben messze piacvezető Magyarországon, idén mintegy 83 millió csirke keltetését tervezik, ez a magyar brojlertermelés 30-32%-a, ennek 50-60%-át exportálják. A felnevelt és a vágóhidakon végül levágott csirkékből előállított termékek jelentős része is exportra kerül, a hazai értékesítés zöme pedig a nagy áruházláncokon keresztül történik.

A Gallus cégcsoport 1100-1200 embert foglalkoztat, árbevétele 2018-ban elérte a 40 milliárd forintot, a cégcsoport az elmúlt években 8 milliárd forintot fordított fejlesztésre. A sárvári Taravis Kft.-nél a mostani, 1,2 milliárd forintos fejlesztés során teljesen megújult a vágóhíd, kicserélték a gépek és berendezések 90%-át, a működést a lehetőségek szerint automatizálták, illetve megépült egy nagy kapacitású hűtőház is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu