2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Állat

Megunt házi kedvencek miatt hirdettek egészségügyi vészhelyzetet Puerto Ricóban

Egészségügyi vészhelyzetet kellett hirdetni Puerto Ricóban. Az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten ugyanis veszélyes mértékben elszaporodtak az alapvetően kedvtelésből tartott vietnami csüngőhasú sertések, írta meg a 444.hu az NBC információi alapján.
 
 

Több ezer vietnami csüngőhasú malac kószál Puerto Rico utcáin, megeszik a termést, felborítják a kukákat, mindenhol otthagyják ürüléküket, és közben szinte megállíthatatlanul szaporodnak, olvasható a 444.hu oldalán. A vietnami csüngőhasú malacok egy időben nagyon népszerű háziállatok voltak, főleg miután George Clooney beszélt róla, hogy maga is tart egyet. De ahogy az lenni szokott, később sokan megszabadultak a hirtelen felindulásból beszerzett malacoktól, amik aztán a szabadban szaporodtak tovább. De annyira, hogy a hatóságok most kénytelenek voltak egészségügyi vészhelyzetet hirdetni.

A déli államokból érkező csapatok négy nap alatt 500 malactól szabadították meg a szigetet tavaly augusztusban, de ez is kevés volt a helyzet rendezéséhez. Ráadásul a sertések le sem vághatóak, illetve levághatók, de emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert nagyon sok betegséget terjesztenek.

A probléma öt évvel ezelőtt kezdődött, a helybéliek ekkor pörögtek rá a malacokra, csak épp nem tudták, hogy azok nem maradnak olyan kicsik, mint a képeken, hanem akár több mint egy mázsásak is lehetnek felnőtt korukra. A sertések száma azután is növekedett, hogy 2017-ben lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán - a vihar miatt sok állat szabadult ki, de voltak, amiket maguk a gazdáik engedtek szabadon. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de úgy becsülik, csüngőhasú malacok ezrei kóborolhatnak Puerto Ricóban. A szigeten 78 kerület van, és 67-ből jelezték már, hogy náluk is problémát jelentenek a kóbor állatok.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu