2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Állat

Méneskoordinációs bizottságunk is lesz

Újraindulnak a lótenyésztési kutatások Herceghalomban – derült ki a szerdán tartott lótenyésztési tudományos konferencián a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében. A „Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?” címmel rendezett tanácskozáson Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy egy olyan témakörről van szó, amely már évszázadok óta foglalkoztatja az agrártársadalmat.
 
 

"Napjainkban  olyan időszakot élünk, amikor tudunk is érdemlegesen tenni azért, hogy egy nagyot lépjünk előre a hazai lovas ágazat érdekében és annak tudományos hátországának fejlesztésében" – hangsúlyozta a főigazgató a tanácskozáson. Nincs olyan ország, amelyik úgy ér el az agrárium bármely területén eredményeket, sikereket, hogy azok ne az innovációra, ne a tudomány legújabb eredményeire épülnének. A cél nem lehet más most sem, minthogy a magyar lótenyésztés újra sikertörténetté kerekedjen, ezért a NAIK ÁTHK-ban több évtized után az idén újraindulnak a lótenyésztést érintő kutatások – folytatta a szakember.


Ennek a munkának az egyik fontos része a NAIK ÁTHK által megálmodott méneskoordinációs bizottság életre hívása, amelynek pontosan az a küldetése, hogy a kutatás világa megkapja azokat az impulzusokat az ágazati szereplők részéről, amelyek alapján a gyakorlatban hasznosuló, a jövőben az ágazat számára profitáló eredmények érhetőek el magyar tudásra alapozva. Az intézményi háttérről szólva a főigazgató elmondta, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is a legnagyobb agrárkutatási hálózat. Napjainkban pedig már egy – ezidáig példátlan – integrált rendszer létrehozása zajlik a NAIK égisze alatt. Ebben a munkában a lovas ágazatnak is fontos szerep jut, az ezt támogató, segítő gyakorlati agrárkutatás életre keltése pedig kiemelt fontossággal fog bírni Herceghalomban.

Forrás: NAIK

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu