2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Állat

Merész vállalkozás: juhokkal orvosolná a húshiányt Kína

A GIRA Consultancy&Research legújabb előrejelzése szerint Kína jelentős juhállomány-bővítést tervez annak érdekében, hogy fedezni tudja a piacon kialakult állati fehérje hiányát.
 
 

Az országra jellemző kis állománylétszámmal rendelkező juh és kecsketartók magas száma valamint a juhok és kecskék viszonylag rövid életciklusa következtében Kína különösen érzékeny a kiskérődző ágazatban esetlegesen fellépő nagy kínálati ingadozásokra, így az alul- és a túlkínálatra egyaránt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Bár Kínában a juhhús-fogyasztás a teljes húsfogyasztás csupán 6%-át teszi ki, ugyanakkor − figyelembe véve a piac méretét − ez továbbra is csaknem 3 millió tonnát (cwt - carcass weight) tesz ki. Kína 2019-ben juhhús-szükségletének 44%-át importból biztosította, mely értéken belül az ausztrál import viszonylag kis szerepet játszott.

A GIRA előrejelzése szerint Kína 2019. évi 164 milliós juhállomány-létszáma az idei évben 6,7%-kal, − vagyis 11 millió egyeddel − 175 millióra fog növekedni. Az ország juhhús-fogyasztása az előrejelzések szerint 2020-ban szintén jelentős mértékben, 82 700 tonnával növekszik majd, még a teljes húsfogyasztás várhatóan mindössze 3 millió tonnával emelkedik. A legfrissebb − a GIRA kínai juhhúspiaci kilátásokra vonatkozó elemzésén alapuló – jelentés szerint az állományméret és a termelés ilyen kiemelkedő mértékű emelkedésének hatására várhatóan az importált termékekkel kitöltendő termelési „rés” kb. 90 000 tonnával csökkenhet az idei évben.

Mindez várhatóan nagyobb ingadozást fog előidézni a juhhús-piacon, és bár Kína az ausztrál juhhús egyik legnagyobb vevője, Új-Zéland jobban ki van téve ennek a piacnak, mint Ausztrália. Ugyanis amíg Ausztrália Kína felé irányuló juhhús-exportja 2019-ben − beleértve a belsőségeket is − 752 millió dollár értéket ért el, addig Új-Zéland egy milliárd dollár értékű exportot jelentett ugyanebben az időszakban, ami 40%-kal magasabb Új-Zéland 2018 évi, Kína felé irányuló export értékénél.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu