Milliárdokból épült sertésfeldolgozót adtak át Hajdú-Bihar megyében

MTI
Évi 130 ezer hízósertés levágására, és a piaci igények szerinti feldolgozására alkalmas üzemet adtak át a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A Kurucz cégcsoport 3 milliárd forintos beruházását a kormány az európai vidékfejlesztési alap forrásaiból mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta. A sertés vágó- és feldolgozó üzemmel 120 új munkahelyet hoztak létre a nagyközségben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter az üzem átadásán elmondta, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4,5 ezer vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 ezer alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot. Tájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt 2014 óta. Jelezte: a hús alapanyag biztosítása érdekében a kormányzat a sertés termékpályán alkalmazható valamennyi állami támogatási módot meghirdette, "folyamatosan és jelentősen növekvő támogatási keretösszegekkel".

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A tárcavezető szerint nőtt a termelési hatékonyság is, ami alapvető feltétel az ágazat jövedelmezőségének javításához: 2014-től több mint 300 milliárd forint áramlott az élelmiszeriparba hazai és európai uniós forrásokból. A vidékfejlesztési programon belül két felhívást is meghirdettek az élelmiszer-feldolgozás támogatására - ismertette. Kiemelte, hogy ezek keretében több mint 800 kérelmet támogattak, mintegy 145 milliárd forint összeggel. Ebből 34 milliárd forintnyi támogatást a húsfeldolgozó ipar kapott - mutatott rá. Nagy István a sertéságazat fejlődése zálogának az integráció bővítését nevezte. Felhívta az ágazat szereplőinek figyelmét arra is: közös a felelősségük, hogy Magyarország mentes maradjon a sertéspestistől. 

Kurucz Ferenc, a cégcsoport tulajdonosa az avatón elmondta: cégüknél megvalósul a "termőföldtől az asztalig" szlogen. 3200 hektáron termelnek gabonát az állataiknak, 6400 kocát tartanak, és évente 130 hízót vágnak le és dolgoznak fel a húsüzemükben, a készterméket pedig a térség üzleteikben értékesítik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?