2019. november 21. csütörtök Olivér

Hírek - Állat

Milliárdokból épült sertésfeldolgozót adtak át Hajdú-Bihar megyében

Évi 130 ezer hízósertés levágására, és a piaci igények szerinti feldolgozására alkalmas üzemet adtak át a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A Kurucz cégcsoport 3 milliárd forintos beruházását a kormány az európai vidékfejlesztési alap forrásaiból mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta. A sertés vágó- és feldolgozó üzemmel 120 új munkahelyet hoztak létre a nagyközségben.
 
 

Nagy István agrárminiszter az üzem átadásán elmondta, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4,5 ezer vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 ezer alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot. Tájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt 2014 óta. Jelezte: a hús alapanyag biztosítása érdekében a kormányzat a sertés termékpályán alkalmazható valamennyi állami támogatási módot meghirdette, "folyamatosan és jelentősen növekvő támogatási keretösszegekkel".

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A tárcavezető szerint nőtt a termelési hatékonyság is, ami alapvető feltétel az ágazat jövedelmezőségének javításához: 2014-től több mint 300 milliárd forint áramlott az élelmiszeriparba hazai és európai uniós forrásokból. A vidékfejlesztési programon belül két felhívást is meghirdettek az élelmiszer-feldolgozás támogatására - ismertette. Kiemelte, hogy ezek keretében több mint 800 kérelmet támogattak, mintegy 145 milliárd forint összeggel. Ebből 34 milliárd forintnyi támogatást a húsfeldolgozó ipar kapott - mutatott rá. Nagy István a sertéságazat fejlődése zálogának az integráció bővítését nevezte. Felhívta az ágazat szereplőinek figyelmét arra is: közös a felelősségük, hogy Magyarország mentes maradjon a sertéspestistől. 

Kurucz Ferenc, a cégcsoport tulajdonosa az avatón elmondta: cégüknél megvalósul a "termőföldtől az asztalig" szlogen. 3200 hektáron termelnek gabonát az állataiknak, 6400 kocát tartanak, és évente 130 hízót vágnak le és dolgoznak fel a húsüzemükben, a készterméket pedig a térség üzleteikben értékesítik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu