2020. november 29. vasárnap Taksony

Hírek - Állat

Milliárdos támogatást kapnak a magyar juh-és kecsketenyésztők: így juthatnak hozzá

Átmeneti támogatást igényelhetnek a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került magyar juh- és kecsketenyésztők. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni, a Magyar Államkincstár (MÁK) az átmeneti támogatásokat legkésőbb 2020. december 31-éig folyósítja a kérelmező részére.
 
 

A Magyar Közlöny 148. számában megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az egyes mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 27/2020. (VI. 22.) AM rendelet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését célzó, összességében 25 milliárd forintos válságkezelő csomagból az agrártárca 1 milliárd forinttal támogatja az érintett juhágazati szereplőket a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése céljából. E forrásból anyajuhtartás átmeneti támogatására – a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, a TEÁOR’08 0145 alá tartozó – azon anyajuhtenyésztést végző kérelmező jogosult, aki a 2019. évre az egységes kérelme keretében – a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 10. §-a alapján – benyújtott anyajuhtartás támogatása iránti kérelmére a Magyar Államkincstártól jóváhagyó vagy részben jóváhagyó határozattal rendelkezik.

A meghirdetett támogatás alapját a kérelmező 2019. évi egységes kérelmének keretén belül, a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 10. §-a alapján benyújtott anyajuhtartás támogatás iránti kérelmére megállapított állatlétszám képezi. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül lehet a MÁK részére benyújtani. A támogatás mértéke legfeljebb 1200 forint, a támogatás alapját képező állategyedenként. Az átmeneti támogatás igénybevételének további általános feltétele, hogy a kérelmező vállalja, hogy a támogatott tevékenységet legalább 2020. december 31-éig fenntartja. Ezen támogatási program alapján – előzetes számítások szerint – megközelítőleg 1650 vállalkozás vehet igénybe támogatást. Az érintett anyakecske-tartók számára pedig a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése céljából az anyakecske-tartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet alapján nyújtandó támogatás a korábbi 7000 forint/anyakecske támogatási összegről 8200 forint/anyakecske összegre változott.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu