2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Állat

Mindenki egyen egy kiló mézet - Itt is jön az áfacsökkentés?

Az átlagos éves mézfogyasztásnak a jelenlegi személyenkénti 70 dekagrammról egy kilogrammra növelését szeretné elérni az agrártárca 2-3 éven belül. Szóba jöhet a mézpiaci áfacsökkentés is, ha a gazdaság teljesítőképessége ezt elbírja.
 
 

Az egy főre eső fogyasztás az utóbbi időszakban 50 dekagrammról 70-re nőtt, de így is messze elmarad a nyugat-európai 2,5-2,7 kilós átlagtól – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy kaposvári méhésztalálkozón. A Magyar Méhészet Nemzeti Program célja, hogy segítse a magyar méz piacra jutását, az eszközfejlesztést, tanácsokkal lássa el és a legújabb tudományos eredményekkel is megismertesse a méhészeket, hozzájáruljon a még jobb minőségű méz készítéséhez. A tervek szerint a hazai fejenkénti mézfogyasztásnak két-három éven belül el kellene érnie az évi egy kilogrammot.

Nagy István a hazai méhészet legnagyobb problémájának azt tartja, hogy a termelők a mézük jelentős részét nagy tételben, alapanyagként értékesítik, holott a palackos eladás sokkal több bevételt jelentene számukra. A méhészeti program ez utóbbit támogatja, és egységes piaci megjelenést szorgalmaz.

Gátolja a fogyasztás növekedését, hogy bár Magyarország méznagyhatalom, a mézzel kapcsolatos ismeretek hiányosak. Különböző akciókkal igyekeznek felhívni az emberek figyelmét például arra, hogy nemcsak akácméz, hanem számos más fajta is létezik, a méz nemcsak folyékony, hanem krémes is lehet, és ez nem azért van, mert hamis.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Áfacsökkentéssel lehetne mérsékelni a méz fogyasztói árát, de e lépés jelenleg az alapvető élelmiszereket érinti – állapította meg Nagy István. Szerinte a mézre akkor kerülhet sor, ha megengedi a gazdaság teljesítőképessége. Az államtitkár szerint a vásárlók helyzetét könnyítené, ha a termelők mézeiket nem egy ember majdnem másfél éves átlagos mézfogyasztását biztosító egy kilogrammos, hanem 20-25 dekagrammos kiszerelésben hoznák forgalomba.

Tavaly a méhészet közepes évet zárt. A termelőknek rosszul indult az év, mivel 2016 már a második év volt egymás után, amikor az időjárás miatt kevés akácméz készülhetett. Igaz, mindezt később a többi méhlegelő kompenzálta.

Pánikot okozott az ágazatban a Kínából érkezett, ipari körülmények között előállított és olcsó műméz importja, amivel a felvásárlók az igazi mézet próbálták pótolni. Ez visszaélés volt a vásárlók bizalmával, de az élelmiszerellenőrző hatóság fellépésével és az áruházakkal való összefogás eredményeként a műméz lekerült a boltok polcairól. A mostani tél egyenletes hideg időjárása kedvez az ágazatnak, a méhészek jó reményekkel várják a tavaszt – mondta Nagy István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben