2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Állat

Mindenki meglepődött: ilyen halóriást még soha senki nem fogott Magyarországon

Egészen különleges színű, hatalmas busát akasztott egy ikervári horgász a Kis-Balatonnál. Az 54 kilós halnak annyira extrém a kinézete, hogy még a Magyar Haltani Társaság elnöke is meglepődött rajta, és azt mondta, ilyet még sohasem látott. A szerencsés horgász ruhástul ment be a vízbe a halért, amelynek a horog a szájába akadt, tehát szabályos fogásról beszélünk.
 
 

Élete első busáját fogta ki Csejtei Endre, méghozzá nem is akármekkorát. 54 kilós példány akadt a horgára a Kis-Balatonon, a Zalavár felé tartó út mellett – írta meg a Pecaverzum. A szerencsés horgász elmondta, hogy múlt héten szerda délután ment ki pecázni egy gyerekkori barátjával. Három órát voltak kint mindössze.

Vihar előtti időszak volt, nagyon erős széllel. Először feeder bottal horgásztam, de a szél miatt nem nagyon lehetett a kapást meglátni, ezért módszert váltottam

– mesélte Csejtei Endre.

A feeder helyett egy harcsázó botot szerelt fel, és gilisztával csalizott. Egyszer csak szépen lassan elindult a zsinórja. Folyamatos húzást érzett, és amikor megakasztotta, majdnem úgy tűnt, mintha valamibe beakadt volna, idézte fel a horgász. Csejtei Endre hozzátette, hogy az volt a szerencséje, hogy mivel harcsázni készült, egy viszonylag erős, hetvenkilós szakítószilárdságú fonott zsinórral horgászott. Viszonylag gyorsan kijött a hal, tíz percig kellett fárasztania, nagyon nagy ellenállást nem tanúsított. Ezen a szakaszon a vízpart olyan sekély, hogy nem is tudtuk megszákolni a busát, be kellett mennie érte a vízbe.

Csejtei Endre elárulta, soha nem is próbált busára horgászni, nem is gondolta, hogy a Kis-Balatonban is él ez a halfaj. Ahogy fogalmazott, gyerekkora óta jár ki oda horgászni, mindenféle halat fogott már, de busát még soha. Ami számára meglepő volt, hogy a horog teljesen szabályosan, szájszélbe akadt, holott sokszor lehet hallani arról, hogy a busákat kívülről akasztják meg.

A kapitális méretű hal alatt 54 kilót nyomott a mérleg, a hossza pedig 135 centiméter volt. A szerencsés horgász zsákmányának a csodájára jártak a környékbeli horgászok. De hogy vajon miért volt a hal piros, arra egyikük sem tudta a magyarázatot.

Ennyire piros színű busát még soha nem láttam

 – jelentette ki Harka Ákos.

A Magyar Haltani Társaság elnöke pedig már rengeteg különleges halat foghatott a kezében, és vehetett szemügyre fényképen. A társasághoz heti szinten többször is küldenek be fotókat a pecások véleményezésre.

Harka Ákos szerint a busák nagyon könnyen bevérezhetnek – akár fárasztás közben is sérülhetnek –, és ez gyakori dolog. Szinte nem is lehet olyan nagyméretű busát találni, ami nem vérzett volna be, mondta a szakember, de még egyszer hangsúlyozta, ennyire extrém színű planktonevővel még egyszer sem találkozott.

A rikító piros busáról – amely a bevérzés ellenére egészségesnek és fogyaszthatónak tűnik – a fent vázoltakat első ránézésre állapította meg, így még további elemzés szükséges, amelybe Harka Ákos bevon egy busaszakértőt is. A busa invazív halnak számít, visszadobni nem lehet.

(A cikkben szereplő képek a Pecaverzum tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben