2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Állat

Mindent elárasztanak a hernyók: a tudósok kétségbeesetten keresik a megoldást

A kínai gazdákat nem csak a sertéspestis sújtja, hanem a hernyóinvázió is. Kétségbeesetten keresik a természetes ellenfelét. A génmódosított Bt-kukoricát nem akarják termeszteni, már csak azért sem, mert ezek toxinjára az USA-ban már rezisztenssé vált a sereghernyó.
 
 

A Nature legújabb száma arról ír, hogy a kínai kukoricatermést a hernyók inváziója fenyegeti. A hernyókat januárban figyelték meg először, és azóta a tudósok azon ötletelnek, mivel lehetne megállítani őket. Néhányan a poloska mellett, néhányan pedig a GMO-k mellett tették le a voksukat. Kínában az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) terjed, amely eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Az utóbbi években terjedt el az egész világon, 2016-ban komoly problémákat okozott Afrikában és Dél-Ázsiában. A kínai agrárminisztérium szerint már 18 megyében észlelték a kártevőt. Ez azért is gond, mert ez a hernyó elsősorban a kukoricát kedveli, de nem veti meg a cukorrépát sem; Kína pedig a világ második legnagyobb kukoricatermelője.

Az őszi sereghernyó veszélyes kértevő: Afrikában és Ázsiában a termés felét felzabálta, 1-4 milliárd dollár veszteséget okozva egy év alatt. Kifejlett lepkeként egyetlen éjszaka alatt több száz kilométert tehet meg. Ezért a kínai tudósok a kormányzat felkérésére keresik a baj elhárításának lehetőségeit. Az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) szerint ennek a fajnak Kínában még természetes ellensége sincsen, de a feljegyzések szerint a darazsak, egyes paraziták és a kínai poloskák (Arma chinensis) már öltek meg hasonló hernyókat. 


Brazíliában inkább a GM-növényeket vetették be ellenük: úgy módosították a növény génállományát, hogy elkezdje termelni a Bacillus thuringiensis baktérium endotoxinját, ezzel védekezve a hernyóval szemben. Viszont a genetikailag módosított növényeket nem engedélyezték a hatóságok Kínában, mert a lakosságnak ellenérzései vannak ezekkel szemben. A másik érv a GMO-k ellen, hogy az Egyesült Államokban a hernyó rezisztenssé vált a GM-növények védekező mechanizmusaira. (Az USA-ban 1995 óta termelnek Bt-kukoricákat. 1999-ig 130-féle Bt-gént, illetve fehérjét azonosítottak, melyek mindegyike csak egy, vagy csak néhány rovarfajra toxikus. A specifitást a toxinfehérje szerkezete és a rovar receptormolekulája adja.) A hernyó mindenesetre tovább terjed Kínában, az észlelések szerint a következő ország, ahol megjelenik, Dél-Korea vagy Japán lehet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu