Mindent elárasztanak a hernyók: a tudósok kétségbeesetten keresik a megoldást

agrarszektor.hu
A kínai gazdákat nem csak a sertéspestis sújtja, hanem a hernyóinvázió is. Kétségbeesetten keresik a természetes ellenfelét. A génmódosított Bt-kukoricát nem akarják termeszteni, már csak azért sem, mert ezek toxinjára az USA-ban már rezisztenssé vált a sereghernyó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nature legújabb száma arról ír, hogy a kínai kukoricatermést a hernyók inváziója fenyegeti. A hernyókat januárban figyelték meg először, és azóta a tudósok azon ötletelnek, mivel lehetne megállítani őket. Néhányan a poloska mellett, néhányan pedig a GMO-k mellett tették le a voksukat. Kínában az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) terjed, amely eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Az utóbbi években terjedt el az egész világon, 2016-ban komoly problémákat okozott Afrikában és Dél-Ázsiában. A kínai agrárminisztérium szerint már 18 megyében észlelték a kártevőt. Ez azért is gond, mert ez a hernyó elsősorban a kukoricát kedveli, de nem veti meg a cukorrépát sem; Kína pedig a világ második legnagyobb kukoricatermelője.

Az őszi sereghernyó veszélyes kértevő: Afrikában és Ázsiában a termés felét felzabálta, 1-4 milliárd dollár veszteséget okozva egy év alatt. Kifejlett lepkeként egyetlen éjszaka alatt több száz kilométert tehet meg. Ezért a kínai tudósok a kormányzat felkérésére keresik a baj elhárításának lehetőségeit. Az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) szerint ennek a fajnak Kínában még természetes ellensége sincsen, de a feljegyzések szerint a darazsak, egyes paraziták és a kínai poloskák (Arma chinensis) már öltek meg hasonló hernyókat. 


Brazíliában inkább a GM-növényeket vetették be ellenük: úgy módosították a növény génállományát, hogy elkezdje termelni a Bacillus thuringiensis baktérium endotoxinját, ezzel védekezve a hernyóval szemben. Viszont a genetikailag módosított növényeket nem engedélyezték a hatóságok Kínában, mert a lakosságnak ellenérzései vannak ezekkel szemben. A másik érv a GMO-k ellen, hogy az Egyesült Államokban a hernyó rezisztenssé vált a GM-növények védekező mechanizmusaira. (Az USA-ban 1995 óta termelnek Bt-kukoricákat. 1999-ig 130-féle Bt-gént, illetve fehérjét azonosítottak, melyek mindegyike csak egy, vagy csak néhány rovarfajra toxikus. A specifitást a toxinfehérje szerkezete és a rovar receptormolekulája adja.) A hernyó mindenesetre tovább terjed Kínában, az észlelések szerint a következő ország, ahol megjelenik, Dél-Korea vagy Japán lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?