Mire képes egy intelligens takarmánykeverő-kiosztó kocsi?

agrarszektor.hu
Az eredményes hús- és tejtermelés érdekében egyre több gazdaságban alkalmaznak precíziós technikákat. Miután az állattartás gazdasági szempontból legmeghatározóbb része a takarmányozás, így ebben a szegmensben is hódítanak azok a digitális technológiák, amelyekkel felügyelhető a folyamat. A Prega konferencián ilyen megoldásokat mutattak be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A takarmányok az állatok teljesítőképességének fenntartására, javítására szolgálnak, ezért nem tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek az egészségüket veszélyeztetnék. Az idei Prega konferencián - melyen az agrárszektor.hu is jelen volt - külön blokk foglalkozott ezzel a témával. A modern állattenyésztésben nagy szerepük van a különféle termény- és takarmányvizsgálati módszereknek. Han van de Goor , az Eurofins Agro Testing BV Wageningen nemzetközi értékesítésvezetője ezeket ismertette előadásában.

A fejlesztéseknek köszönhetően újabb és újabb technológiák jelennek meg a minőségi takarmánygyártás elősegítése érdekében. Egyre elterjedtebb a folyamatfelügyelet és az analitika területén a közeli infravörös spektroszkópia (NIR-spektroszkópia), amely a fény és a minta kölcsönhatásán alapul, és a mintába behatoló, majd átjutó vagy visszaverődő sugárzás hordoz információt. A hagyományos kémiai vizsgálatokkal szemben nagy előnye, hogy ezen gyorsvizsgálati módszer nem igényel reagenseket és oldószereket, csökkentve ezzel az analízis költségét és környezeti hatását.

Az összetevők pontos ismerete alapfeltétel

Az évente több, mint 400 ezer tonna keveréktakarmányt előállító Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. valamennyi telephelyén hálózati összeköttetésben ilyen NIR (spektrofotometriai) alapú gyorsvizsgálati eredményt produkáló rendszert működtetnek. A folyamatelemzési technológiaként használt in-line NIR (itt az érzékelő közvetlenül az anyagáramban van) alkalmazásának célja a szórás csökkentése, valamint a folyamatpontosság növelése - mondta el a rendszert bemutató Vida Orsolya termékfejlesztő mérnök. A NIR működtetésével jelentősen csökkenthetők a hibák, valós idejű adatot kapnak a megrendelők, probléma esetén pedig azonnali beavatkozásra van lehetőség, ami összességében a költséghatékonyság növeléséhez járul hozzá.

Az okos takarmányozási megoldások és intelligens takarmánykeverő-kiosztó kocsikkal ma már az sem elérhetetlen, hogy minden nap ugyanolyan összetételű és homogenitású takarmány kerüljön az állatok elé. A Készenlét Zrt. forgalmaz pl. olyan szintén NIR-alapon működő berendezést, amely valós időben felismeri a takarmányozási szakember által meghatározott "recept" és a tényleges értékek közötti eltéréseket, tájékoztatja a gépkezelőt és a telepvezetést, valamint javaslatot tesz a szükséges korrekciókra, függetlenül a környezeti tényezőktől - ismertette Strausz Zsolt kereskedelmi igazgató.

A takarmánykeverő kocsi tartályára szerelt berendezés elemzi a feldolgozott alapanyagok összetételét és a keverés homogenitását, amely információt azonnal a kezelő rendelkezésére bocsát. Az új homogenitási index naponta lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb keverési idővel időt és pénzt spóroljunk.

A precíziós megoldások segíthetik a takarmányok felhasználási hatékonyságának növelését is. Az Alltech InTouch technológiája lehetővé teszi, hogy egységes és pontos takarmányadagot állítsunk elő minden takarmányból, függetlenül attól, hogy ki végzi az etetést. A keverő mérőeszközéhez csatlakoztatott InTouch eszköz megmutatja a berendezés működtetőjének a helyes betöltési sorrendet, az összetevők helyes mennyiségeit és a megfelelő keverési időt. Amellett, hogy egységes minőségű keveréket eredményez, csökkenti a veszteséget is. Tokaji István értékesítési vezető szerint a rendszer nagy előnye, hogy használatával csökkenthető a különbség a formulázott és a ténylegesen etetett adag között.

A tejelő és húshasznú marháknál 15 százalékkal jobb takarmány-felhasználási hatékonyság érhető el. Termelői szemmel a rendszer előnye az is, hogy kevesebb veszteség keletkezik a betöltésnél, és kevesebb lesz a kidobott takarmány is.

Az állatitermék-előállítás során nemcsak a takarmány-előállítás és -kiosztás során van szükség szigorú kontrollra, hanem a fogyasztói hozzáállás miatt már egyre nagyobb az igény a transzparenciára a teljes élelmiszer-ellátási lánc mentén. Fábián Tamás, a Deloitte Zrt. szenior tanácsadója szerint a jelenleg használt statikus megoldások nem alkalmasak a termékek nyomon követésének biztosítására. Létezik már ún. block-chain alapú nyomon követés, ami garantálja, hogy az adatok a szereplőktől függetlenül kerüljenek nyilvántartásba, vagyis azokat nem lehet megváltoztatni.

Tóth Krisztina

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?