Mit adnak nekünk a juhok?

agrarszektor.hu
A hazai juhállomány 2013-ban meghaladta az 1,2 milliót.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A juhtartás a vidékfejlesztésben, a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet tölt be, ezért az ágazatot gazdasági jelentősége mellett a társadalmi hatásaival együtt kell megítélni - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Törtelen, Sebők Mihály állattenyésztő gazdaságának mintateleppé avató ünnepségén.

Az államtitkár kiemelte: a gazdák és a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a juhállomány 2013-ban meghaladta az 1,2 milliót, amelyből az anyajuhok száma 889 ezer volt. A teljes juhállomány 53 ezerrel, az anyajuhok száma 24 ezerrel nőtt 2012 decemberéhez képest. Egy év alatt a gazdasági szervezetek juhállománya 4 ezerrel, az egyéni gazdaságoké viszont közel 49 ezerrel nőtt. Az anyajuhállomány a gazdasági szervezeteknél lényegében nem változott, az egyéni gazdaságoknál 23 ezerrel emelkedett.

A juh környezetbarát állat, mely egyben a tájhasználat legszakszerűbb igényeinek is eleget tesz. A kiskérődzők főként hazánk azon tájain találhatók, ahol a legnagyobb a munkanélküliség, ezek az állatok jelenlétükkel, tenyésztésükkel munkalehetőséget teremtenek, segítik ezen vidékek munkaerő megtartását és tájvédelmét is - fogalmazott Czerván György.

Czerván György hozzátette: a juhtartás a vidékfejlesztésben, a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet tölt be, amit az is mutat, hogy a juhállomány 87 százalékát egyéni gazdaságok, 13 százalékát gazdasági szervezetek tartják. Ez az arány az utóbbi 10 évben nem változott. A juhot tartó gazdasági szervezetek száma az elmúlt évben 415, az egyéni gazdaságoké 24 ezer volt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a bemutató mintatelepeknek óriási szerepe van abban, hogy az állattartás, a gazdálkodói életforma vonzóvá váljon a fiatalok számára és példát mutasson a többi juhtartónak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03