2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Állat

Mitől magyar egy élelmiszer - rendelet mondaná ki

A Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletben definiálná, hogy mi számít teljes mértékben magyar élelmiszernek. Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet – írja a Napi.hu
 
 

Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet, melyben pontosan definiálnák, mi is számít teljes mértékben magyar élelmiszernek illetve, hogy az elnevezést használó gyártóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie.

Egyes becslések szerint a hazai sertéshús-feldolgozás alapanyagigényének közel harmadát már most is importból fedezik, mivel évek óta csökken a hazai sertésállomány.

A tervek szerint a rendeletben szabályoznák az önkéntesen használt megkülönböztető jelölések használatát is. Tisztázásra vár, hogy a hazánkban nem előállítható gyümölcsök, fűszerek felhasználásával, de Magyarországon készülő termék milyen besorolást kaphat majd.

Az utóbbi időben a boltokban megszaporodó nemzetiszín jelölésű termékek egy része biztosan le kell mondjon a reklám e módjáról, és az is kérdéses, hogy ha egy tradicionális magyar márka veszít emiatt belpiaci pozíciót, akkor eléri-e célját a tervezett szabályozás.

Az államtitkár elmondása szerint 2011 első negyedévére várható, hogy végre a parlament elé kerül az élelmiszerekről szóló hungarikumtörvény.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu