Most döntsenek a fejlesztésekről az állattartók

agrarszektor.hu
A gabonaárak csökkenése kedvez az állattenyésztőknek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bőséges terméshozamok miatt a gabonatermékek világpiaci árai folyamatosan csökkennek, ami megnehezíti a magyar búza és kukorica exportőrök helyzetét. Az állattenyésztők számára azonban a takarmányárak csökkenése jelentősen javíthatja a pénzügyi helyzetet, így a K&H szerint most érdemes lehet kihasználni a termelésbővítő, hatékonyságnövelő fejlesztéseket támogató finanszírozási lehetőségeket.

Ahogy a nagy gabonatermő vidékeken folyamatosan megtörténik a betakarítás, úgy az előre kalkulált árak fokozatosan konkretizálódnak. Ezért, mivel a terméshozamok a vártnál jobban alakultak, a gabonafélék árai világszerte csökkenést mutattak 2013. január-október között. A viszonylag alacsony világpiaci árak, valamint a nagy kelet-európai exportőrök (Oroszország, Ukrajna) kiváló terméseredményei miatt a magyar búza és kukorica exportőrök számára nehezebb lesz piacot találni terményeiknek. Ezt némileg ellensúlyozhatja, ha a magyar gabonapiacon a határidős ügyletek kötése újra zavartalan lesz - szögezte le közleményében Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Az állattenyésztők számára azonban a gabonaárak csökkenése a takarmányárak mérséklődése miatt mindenképpen kedvezőnek tekinthető. A következő negyedévben ezért a vágóállatok árszintjében - a takarmányárak csökkenésénél kisebb mértékű - mérséklődés várható. Emellett továbbra is érezhető az ágazatban az elhúzódó válság hatására megváltozott fogyasztási szokás, ami szerint a vásárlók inkább az olcsóbb baromfi termékeket keresik. Ennek köszönhető, hogy a baromfitermékek esetében a termelők némi áremelkedést már be tudtak építeni az erős keresletnek köszönhetően.

Az állattenyésztők ezért összességében jól, a korábbi évekhez képest stabilabb pénzügyi helyzetben zárhatják az idei évet. A bank ezért azt javasolja, hogy amennyiben helyzetük megengedi, most érdemes kihasználni termelésük bővítésére, hatékonyságuk növelésére az uniós és hazai támogatási lehetőségeket. Így például a Növekedési Hitelprogram második szakaszát, melynek első fázisában is nagy arányban vettek részt mezőgazdasági cégek - tette hozzá a szakember.

A tejtermelők a távol-keleti piacok erős kereslete miatt még mindig magas áron értékesíthetik a tejet, amihez hozzájárul a gyenge EUR/HUF árfolyam is. Ezt a magas tejárat azonban a magyar tejfeldolgozók egyre nehezebben képesek kigazdálkodni, ezért Tresó István szerint a jövőben fokozódhat az import termékek aránya.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03