Nagyobb tejhozam hosszú kukoricaszecskával (x)

agrarszektor.hu
A SHREDLAGE takarmányozási eljárás manapság a siker garanciája az Egyesült Államokban. Milyen műszaki megoldás áll mögötte, illetve hogy miben mutatkoznak meg az állítólagos sikerek a tejtermelő gazdaságokban? Elsősorban ezekre a kérdésekre adunk választ a következő cikkben.

Az amerikai Shredlage L.L.C egy műszaki fejlesztéssel új takarmányozási stratégiát fejlesztett ki, ez az úgynevezett SHREDLAGE. Szabadalmaztatott roppantóhengerrel 2008 óta rendkívüli szem- és kukoricanövény feltárást biztosítanak 26-30 mm szecskahosszúságú silókukoricában, illetve szárazanyag tartalomtól függően 21 mm szecskahosszúságig.

 

A roppantóhenger

A 250 mm átmérőjű SHREDLAGE hengerek 110 és 145, fűrészfog profilú foggal és egymással szembeforgó, speciális spirálnúttal készülnek. A két henger közötti 50 százalékos fordulatszám-különbséggel teljesen újszerű feldolgozású kukoricaszecska keletkezik. A kukoricanövény nagyfokú rostosodását és a szem nagymértékű szétzúzását - utóbbi csak kis darabokban lelhető fel az anyagban -, a spirálnút, a fordulatszám-különbség és az eltérő fogszám kombinációja biztosítja. A szárdarabokról a külső héj mellett a szárkéreg is ledörzsölődik. A rostdarabok megnövekedett felülete kiváló támadási felületet nyújt a mikroorganizmusoknak, illetve a speciális eljárásnak köszönhetően jobb a tömörítés a silóban.

 

A CLAAS 2015-ben vásárolta meg a SHREDLAGE hengerek licencét az amerikai cégtől, és a paderborni üzemében készült fel a gyártásra. A SHREDLAGE roppantóhenger a JAGUAR 870 illetve a 950-980 modellekhez érhető el.

Számos nyitott kérdés

Az új takarmányozási eljárás mellett és ellen szóló érvek már jó ideje foglalkoztatják a szakembereket, gazdálkodókat, most már Európában is. Szerkezeti hatás, keményítőtartalom, takarmányozási költségek, az állat egészségi állapota és a takarmányozási stratégia mellett, a megfelelő tömörítés, szállítási költségek és a megfelelő silótér is ott áll a kérdések között. Ennyire egyszerűen átültethető ez az amerikai takarmányozási módszer az európai viszonyokra? Döntő szerepet játszhat a kukorica fajtája, érettsége és szárazanyag tartalma?

Válaszok kutatások alapján

Az amerikai farmerek döntéseit jelentősen befolyásolják a különböző tudományos vizsgálatok eredményei.

A Wisconsin-Madison Egyetem tejgazdaság-tudományi osztálya már 2012-ben végzett pontos takarmányozási vizsgálatokat a SHREDLAGE kapcsán. Nyolc héten keresztül hasonlították össze a 3,5 százalék tejzsírtartalomra korrigált tejhozamokat. Átlagosan 1,1 liter/tehén/nap volt a többlethozam a SHREDLAGE javára.

Egy másik, 2014-ben végzett vizsgálat során hibrid kukoricából készült SHREDLAGE-ot összehasonlították a hagyományos technológiával készült szilázzsal, illetve lucernaszénával kombinált szilázzsal. Korrigált tejzsírtartalmakat vizsgálva végül a SHREDLAGE takarmánnyal 51,1 liter, míg a másik két szilázzsal 50,0 liter, illetve 47,3 liter/tehén/nap tejhozamokat állapítottak meg. Mindez ismét az első vizsgálattal kimutatott többlethozamot igazolta.

Az általános gazdasági számításokban a takarmányozási költségeken felüli tej-árbevétel (amerikai árakat figyelembe véve) SHREDLAGE esetén 16,14 euró/tehén/nap, hagyományos szilázzsal pedig 15,90 euró/tehén/nap. A kalkulációban figyelembe vették a SHREDLAGE nagyobb betakarítási költségét is. A megnövekedett energiateljesítményt a jelentősen megnövekedett szem- és kukoricanövény-feltárás, és az ebből kifolyólag kialakult nagy, a bendőben hasznosítható keményítőhányad eredményezte. Ezt támasztja alá a laboratóriumban elvégzett ún. "CSPS-érték" vizsgálat (Corn Silage Processing Score = kukorica szilázs feldolgozottság pont). Mialatt hagyományos módon készült szilázsnál keményítő hányada 68 százalék, a SHREDLAGE esetében 72 százalék feletti. Mindezek mellett a 36,1 százalékos rost-emészthetőség (a hagyományos szilázsé 32,2 százalék) lényegesen jobb tápanyag-ellátottságot eredményez.

Kifizetődik a jó takarmányszerkezet

 

"A SHREDLAGE takarmányozási stratégia főleg a nagy kukoricatartalmú takarmánykeverékeket célozza meg. Alkalmazásával a szalma arányának csökkentése mellett nagy fizikailag hatékony rosttartalmat lehet elérni. Akkor is, ha ígéretesek az eredmények, a legvégén az embernek, az üzemvezetőnek kell eldöntenie, hogy az adott takarmányozási mód mennyire illeszkedik a gazdaságban használatos takarmányokhoz. Bár a hosszú szecskájú szilázs betakarítási költségei nem csekélyek, sokkal jelentősebbek azok az előnyök, amelyeket a csökkenő alaptakarmány-költség és az állatok jobb egészségi állapota biztosít."

 

Georg Döring (CLAAS) cikke alapján átdolgozta Mihalovics Tamás, AXIÁL Kft.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?